Cape verde – taip vadinama ši salų valstybė, esanti Atlanto vandenyne, į vakarus nuo Afrikos žemyno. Vieniems keliautojams Žaliojo Kyšulio patiekalai yra nuostabūs, kitiems prie šalies kulinarinių subtilybių savo skrandį tenka pratinti po truputį.
Nacionaliniu Žaliojo Kyšulio patiekalu laikomas cachupa – troškinys, į kurį sudedama viskas, kas turima tuo metu: pupelės, grūdai, bulvės, mėsa, pomidorai, kopūstai, žuvis, kiaulės kojos, rūkytos dešrelės ir dar visa eilė ingredientų. Arroz de marisco – tradicinis patiekalas, ruošiamas iš vėžiagyvių, moliuskų ir ryžių.
Carne gizado – troškinta mėsa (jautiena arba kiauliena) su bulvėmis, bananais, kitais ingredientais.
Caldo de peixe – žuvienė, gaminama iš menkės ar melsvažuvės (mėlynasis ešerys), saldžiųjų bulvių, pomidorų, česnakų, svogūnų...
Canja de galinha – ryžių sriuba, pagardinta pomidorais, česnakais, lauro lapais, paprikomis, svogūnais.
Jagacida – valgis, pagamintas iš ryžių, pupelių, paprikų, svogūno, petražolių.
Polvo a modo ze de lino – su pomidorais, lauro lapais, česnakais, „čili“ ir svogūnais troškintas aštuonkojis.
Pudim de queljo – sūrio pudingas. Patiekalas ruošiamas iš šviežio ožkos pieno, cukraus, vandens bei atskirai plaktų kiaušinio trynių bei baltymų.
A san antao – kavos gėrimas su cinamono, figų lapų, pipirmėtės, apelsinų bei žaliosios citrinos skoniais.
Salyne populiarus jūrų maistas, vietiniai gali pasimėgauti įvairiais vaisiais – mangais, bananais, papajomis, gvajavomis, kokosais. Žaliajame Kyšulyje galima paragauti šeimininkių gaminamų papajų ar kokoso saldainių, pagurkšnoti aguardiente – nendrių cukraus romo ar manecom – vietinio vyno iš Fogo salos, kurios didžiąją dalį užima Fogo ugnikalnis.
Parengė Jolanta Bagurskienė
www.sxc.hu nuotraukos
Meniu.lt informacija