Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Vynas, įkvėpęs Bethoveną

2012-09-24
Опубликовать вашу статью


Šie malonūs rūpesčiai neaplenks ir Etyek-Buda regiono vyndarių. Nuo šalies sostinės Budapešto apie 30 km. į vakarus nutolęs Etyek kraštas traukia atvykėlių žvilgsnį banguojančiomis kalvomis, tvarkingai užsodintomis vynmedžiais ir kviečia užsukti į čia pat jaukiai įkurdintas terasas, kur aplinkos įspūdį sustiprins kvapnus šlakelis vyno.

Į nedidelį Rókusfalvy šeimos vyno ūkį užsukome pakviesti vietos gyventojų. 1999 metais įkurtas vynininkystės verslas auga pamažu, tačiau kalbinti vyndariai labai didžiuojasi savo produkcija. O didžiuotis yra dėl ko, prieš keletą metų šio ūkio vynas laimėjo konkursą ir buvo atrinktas atstovauti savo šaliai Vengrijos diplomatinių atstovybių renginiuose. Senomis vyno gamybos tradicijomis garsėjančios šalies diplomatams tai dar vienas būdas reprezentuoti valstybę, o mažiems vyndariams – didžiulė garbė ir nelengvo darbo įvertinimas.

Mums buvo pasiūlyta apžiūrėti vyno gamybos patalpas, aplankyti drėgną ir pelėsiais kvepiantį rūsį bei įvertinti vyndario produkciją specialioje degustacijoje.

Rókusfalvy šeimos laukuose šiuo metu auginamos Sauvignon blanc, Pinot noir, Pinot blanc, Pinot gris, Chardonnay, Olaszrizling ir Zöld veltelini vynuogės.

Degustaciją pradėjome nuo 2011 m. Pinot noir rose, prie kurio buvo pasiūlyta sūrio ir riešutų pyragaičių (pogácsa). Nežinau, ką pasakytų vyno žinovai, tačiau mūsų kompanijai šis šilko švelnumo aromatingas rožinis gėrimas nuspalvino vakarą praėjusių vasarų skonių pėdsakais ir maloniai intrigavo belaukiant, kol taures pasieks kitų trijų rūšių vynas.

Antrąjį butelį atkimšti vakaro šeimininkai pasirinko baltąjį 2010 m. Fresküvé. Šis ypač lengvas gaivus ir citrusais kvepiantis vynas, kaip ir prie jo patiekti kanape su baklažanų kremu, užkariavo moteriškąją kompanijos dalį ir išlaisvino draugiškas kalbas.

2010 m. Sauvignon blanc baltasis mums pasirodė gal kiek per daug tradicinis, tačiau tikrai neprastas. Labiau išlavintos nosys uodė šeivamedžio uogų kvapų natas ir lengvus vaisių prieskonius. Juos atskleisti turėjo padėti nuostabus šamo užkandis su žaliųjų žirnelių piurė – nežinau, ar teisingai parinktas, nes užkandį prisimenu dar šiandien, o vyno skonis išblėso.

Degustacijos pabaigai šeimininkai pasiūlė 2009 m. raudonojo Pinot noir ir kanape su naminiu saliamiu. Sodrios spalvos, pakankamai tirštas, tačiau mažai taninų turintis vynas kvepėjo vyšniomis ir praturtino vakarą maloniais pašnekesiais, palydimais Egészségedre! – Į sveikatą! Išgirdau istoriją, kad Bethovenas sėdėdamas ant Belatono ežero kranto ir gurkšnodamas vengrišką raudonąjį parašė savo „Mėnesienos simfoniją“.

Rudens pradžia Vengrijoje džiugi ir šurmuliuojanti. Rugsėjį ir spalį visuose šalies vyno regionuose, kurių yra net 22, rengiamos derliaus šventės. Jas vainikuoja Budapešto vyno festivalis, sutraukiantis minias vyno gamintojų, mėgėjų ir miesto svečių, suburiantis draugų kompanijas, atveriantis sielas ir lepinantis gurmaniškais atradimais.


Indrė Ramanavičienė
Specialiai Meniu.lt iš Vengrijos

Vyno ūkio Rókusfalvy bei autorės nuotraukos