Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Turtinga uzbekų virtuvė (svetur)

2006-08-09
Опубликовать вашу статью

Bet kurios šalies virtuvė priklauso nuo jos ekonomikos ir tų išteklių bei produktų, kuriuos ji gauna iš savo žemės. Uzbekijoje labai išvystyta gyvulininkystė, paukštininkystė ir bitininkystė. Surenkami dideli kukurūzų, ryžių, kviečių, sojų ir kitų augalų derliai. Šilto klimato dėka čia auga daug ir įvairių daržovių bei vaisių, taip pat prieskoninių augalų ir riešutų.

Uzbekijos virtuvė taip pat tiesiogiai priklauso nuo užauginto derliaus kiekio ir įvairovės. Šalies virtuvei turi įtakos ir istorija, nes kai kurie receptai, atėję iš senų laikų, vis dar populiarūs šioje šalyje. Per tūkstantmečius Uzbekijos kulinarijoje susidarė specifinės tradicijos.

Per ilgą tautos gyvavimo istoriją uzbekai sukūrė šimtus savitų receptų, kuriuose panaudojo daugelį šalyje užauginamų produktų. Kai kurie receptai išliko ir iki mūsų dienų. Dažnai daržovių ar vaisių patiekalai buvo gaminami su pienu, kiti patiekalai, pavyzdžiui, sriubos, mėsos valgiai, būdavo paruošiami vos iš poros ar trejeto produktų, tačiau dėl prieskonių gausos patiekalas įgaudavo nepakartojamą aromatą ir neįprastą, tačiau malonų skonį.

Uzbekų virtuvę galima skirti į dvi dalis, nes vasaros metu dažniausiai valgomos daržovės ir vaisiai bei iš jų gaminami įvairūs patiekalai, o žiemą – džiovinti vaisiai, marinuotos daržovės. Visus metus populiariausia uzbekų mėsa yra aviena ir iš jos gaminami patiekalai, rečiau naudojama arkliena, kupranugariena, ožkiena. Paplotėliai ir įvairių rūšių duona yra taip pat neatsiejama nuo uzbekų virtuvės. Duona dažniausiai valgoma su arbata, tačiau į paplotėlius neretai dedami įvairūs priedai: daržovės, vaisiai ar mėsa. Plovas laikomas pagrindiniu uzbekų virtuvės patiekalu. Jo gamyboje naudojamos kepintos daržovės, pakepintos mėsos gabalėliai ir ryžiai, taip pat kartais dedama razinų ar kitų vaisių. Uzbekijos vyrai didžiuojasi galėdami pagaminti skaniausią ir aromatingiausią plovą.

Pagrindiniai uzbekų patiekalų prieskoniai: paprastasis raugerškis, raudonieji aštrūs pipirai (džiovinti, šviežiai nuskinti ir t. t.), juodieji pipirai, kalendra, bazilikas ir pan. Iš daržovių ir kaip patiekalo pagrindas, ir kaip prieskonis naudojami česnakai, svogūnai, ridikai ir ropės. Svarbūs yra ir šie vaisiai: džiovintos ir šviežios slyvos, cidonija, granatų sėklos, razinos.

Jeigu atidžiau pažvelgtume į šiuolaikinę uzbekų virtuvę, nenustebtume atradę ir kaimyninių šalių virtuvių ypatumų.

Apie uzbekų svetingumą iki šiol sklinda legendos. Kiekvienas uzbekas jus pavaišins arbata ir paplotėliais, jei labai patiksite, gausite paragauti ir garsiojo plovo, kurio rūšių čia gaminama apie šimtą.

Parengta pagal užsienio spaudą
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka
Daugiau pasaulio virtuvių: http://virtuves.meniu.lt