Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Turkiškos daržovės ir iš jų gaminami patiekalai

2007-09-06
Опубликовать вашу статью

Paprasčiausias ir bene pagrindinis turkiškas patiekalas iš daržovių – tai griežinėliais supjaustytos pagrindinės daržovės, tokios kaip cukinija ar baklažanas, sumaišytos su pomidorais, žaliaisiais pipirais ir svogūnais bei lėtai pakepintos svieste ir jų pačių sultyse. Kadangi daržovės, auginamos Turkijoje, yra labai skanios, net ir paprasčiausias patiekalas iš jų, valgomas su didoku gabalu šviežutėlės duonos, savaime yra labai gardus.

Įvairios daržovės Turkijoje gaminamos su alyvų aliejumi. Tokie patiekalai patiekiami po sriubos ir pagrindinio patiekalo, t. y. prieš desertą ir vaisius. Beveik visos daržovės, tokios kaip šviežios ankštinės pupelės, artišokai, saliero šaknys, baklažanai ar cukinijos gali būti ruošiami alyvų aliejuje. Jos paprastai valgomos atvėsintos iki kambario temperatūros. Įvairūs jų deriniai, priklausomai nuo metų laikų, yra pagrindinė valgiaraščio dalis. Baklažanai, pipirai ir cukinijos taip pat gali būti kepamos. Tokie valgiai patiekiami su pomidorų ar jogurto padažu.

Dolma – bendras terminas įdarytoms daržovėms vadinti. Jis yra veiksmažodžio „doldurmak“ (užpildyti) vedinys. Dolma būna dvejų rūšių: įdaryta mėsos mišiniu arba įdaryta ryžių mišiniu. Pastarosios rūšies dolma yra gaminama alyvų aliejuje ir valgoma atvėsinta iki kambario temperatūros. Mėsos dolma yra pagrindinis patiekalas, valgomas su jogurtiniu padažu. Kiekviena daržovė, kurią galima kuo nors įdaryti ar ja apvynioti įdarą, gali būti naudojama kaip dolma. Tokios daržovės yra cukinijos, baklažanai, pomidorai, kopūstai, vynuogių lapai. Tačiau dolma karalienė yra žaliųjų pipirų dolma, įdaryta ryžiais. Ji – karališka puota akims ir gomuriui.

Baklažanas užima ypatingą vietą turkų virtuvėje. Ši tiek išvaizda, tiek skoniu patraukli daržovė Turkijoje užauga ypač skani. Jeigu turko paklaustumėte, kaip jis gamina baklažanus, atsakymo turėtumėte klausytis daugiau nei porą valandų... Tačiau paragauti privalote dviejų patiekalų. Vienas iš jų – pusiau perpjautas baklažanas, įdarytas mėsos mišiniu. Tai pagrindinis patiekalas vasarą, valgomas su baltųjų ryžių plovu. Antrasis vadinamas „Her Majesty‘s Favourite“. Tai sudėtingai gaminamas subtilus oficialus patiekalas, kurio pavadinimas susijęs su Napoleono III žmonos Empress Eugenie, pamėgusios šį valgį viešnagės pas sultoną Abdulaziz metu, vardu.

Meniu.lt informacija
Nuotrauka www.turkishkebaphouse.com