Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Turkiška žuvis ir kitos jūrų gėrybės

2007-09-07
Опубликовать вашу статью

Turkiją supa net keturios jūros – Juodoji, Marmuro, Egėjo, Viduržemio, o pakrančių gyventojai yra tikri jūrų gėrybių gaminimo žinovai. Tai lemia gausų žuvies pasirinkimą. Daugiausiai žuvies tiekiama į Ankarą, nes joje – patys geriausi žuvies restoranai.

Restoranuose ar smuklėse dažnos terasos po atviru dangumi su nuostabiu vaizdu į jūrą. Lankytojai gali nueiti į virtuvę, patys išsirinkti žuvį ir pasakyti, kaip nori, kad ją paruoštų. Galima užsisakyti nekasdieniškų žuvies patiekalų: balik dolma (įdaryta žuvis), balik iskender (įkvėpta Iskender kebabų) arba žuvienės, paruoštos su daržovėmis, svogūnais ir miltais.

Vidinėse Turkijos dalyse upėtakis (alabalik) laikomas pagrindine gėlųjų vandenų žuvimi. Populiarios žuvys: ančiuvis (hamsi), sardinė (sardalya), pelamidė (palamut), karšis (cupra ar cipura), raudonoji kefalė (barbunya), didžiadantė (levrek), merlangas (mezgit), kardžuvė (kilic), otas (kalkan) ir kt.

Pelamidė skaniausia su česnakais ir raudonaisiais svogūnais, melsvažuvė ir otas – su salotomis, skumbrė – įdaryta pjaustytais svogūnais. Stambulo Eminonu ir kituose pakrantės rajonuose ant grotelių kepta žuvis patiekiama duonoje su pomidorų padažu, žolelėmis ir svogūnais – populiarus greitasis maistas.

Žuvis dažniausiai kepama arba verdama. Bugulama – tai garuose virta žuvis su citrina ir petražolėmis. Pilaki – orkaitėje kepta žuvis su įvairiomis daržovėmis, įskaitant svogūnus. Juodosios jūros regionuose žuvis paprastai apkepama miltuose. Taip pat valgoma šalta, rūkyta (isleme), džiovinta (ciroz), konservuota, sūdyta arba marinuota (lakerda).

Dar vienas paplitęs jūrų produktas – moliuskai, kurie valgomi kepti arba virti. Populiarūs patiekalai – mussel dolma (moliuskais įdaryti vynmedžio lapai) ir mussel pilaf (moliuskų plovas). Šaltiems užkandžiams vartojami aštuonkojai ir kalmarai.

Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Nuotrauka www.aboutturkey.com