Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Tradicinis ispanų patiekalas paelja (svetur)

2006-08-04
Опубликовать вашу статью

Paelja (isp. paelle) – nacionalinis ispanų patiekalas, dažniausiai gaminamas su moliuskais, kalmarais ir jūrų vėžiais. Ispanijos kaimuose paeljos būdavo gaminamos iš produktų, kurie tik pakliūdavo po ranka, pavyzdžiui, iš laukinės anties mėsos, kiškienos, vištienos, sraigių, pomidorų, džiovintų pupelių, artišokų ar žirnių. Vienintelis prabangus šio patiekalo ingredientas buvo šafranas. Nepaisant to, kad buvo gyvenama netoli jūros, kaimo gyventojai jūrų gėrybes paeljų gamyboje naudodavo retai.

Visi surinktieji produktai būdavo kepami aukštoje, plokščioje metalinėje keptuvėje, vadinamoje paellas. Patiekalas paprastai buvo gaminamas lauke, ant iš vynuogių vijoklių ar apelsinų šakelių sukrauto laužo. Pati tradiciškiausia paelja ir dabar laikoma tokia, kuri kepama lauke, virš atviros laužo liepsnos. Tokio kepimo metu paelja įgauna ne tik subtilų dūmų kvapą, bet ir jos apačia tampa pikantiškai traški. Pagal ispanų tradicijas paelja turėtų būti valgoma iš keptuvės, kurioje kepė. Per pastaruosius amžius paelja labai išpopuliarėjo Valensijoje, todėl šios teritorijos gyventojai patiekalą prisitaikė sau ir pavadino paella valenciana (Valensijos paelja).

Paelja gaminama keptuvėse, kurių dydis priklauso nuo žmonių, kuriuos reikia pamaitinti, skaičiaus. Keturiems žmonėms paelja gaminama 30 cm skersmens keptuvėje, o aštuoniems – 40 cm. Šiuo metu tikrąja paelja laikoma Valensijos paelja be jūrų gėrybių. Tačiau ir ji kadaise buvo gardinama moliuskais, kalmarais ir langustais. Ispanų virtuvėje yra ir daugiau ryžių patiekalų, kurie gaminami paella keptuvėse ir į kurių sudėtį įeina žuvis ir jūrų gėrybės, pavyzdžiui, ryžių troškinys su žuvimi ar mėsa ir kt.

Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka
Daugiau pasaulio virtuvių: http://virtuves.meniu.lt