Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Tradiciniai Kanados regionų patiekalai (II dalis) (pasaulio virtuvės)

2007-12-09
Опубликовать вашу статью

Tęsiame pradėtą pažintį su Kanados regionų virtuvėmis. Šiame straipsnyje rasite Kvebeko, Ontarijo, Montrealio tradicinius patiekalus, o šventėms galėsite pasigaminti populiarų Kvebeko mėsos pyragą.

Kvebekas – rytų Kanados provincija. Kvebekas garsėja mėsos pyragais (tourtieres), žirnių sriuba, keptomis pupomis, kiaulienos, kumpio patiekalais, klevų sirupo desertais ir pan. Ypač populiarūs du patiekalai:

Poutine – tai bulvių šiaudeliai su sūriu ir padažu. Tai pagrindinė greitojo maisto rūšis Kanadoje. Yra nemažai šio patiekalo variantų.

Tourtiere. Beveik kiekviena šalis pasaulyje turi savo mėsos pyrago variantą. Kanadoje tourtiere yra pagrindinis patiekalas Kvebeko mieste ir tarp Kanados prancūzų. Šis patiekalas paprastai susijęs su žiemos sezonu, dideliais šeimos susibūrimais ir šventėmis, ypač Reveillon – kasmetiniu Šv. Kalėdų vakaru ir Naujaisiais metais.

Tourtiere – tai pagrindinių trijų sluoksnių pyragas, paprastai gaminamas iš tešlos, kiaulienos ir/arba veršienos, jautienos ir pagardintas kvapiaisiais pipirais, cinamonu, gvazdikėliais, muskato riešutais, česnaku ir svogūnais. Taigi pagrindinis ingredientas yra kiauliena. Bet kartais naudojama ir aviena, jautiena, antiena, triušiena ir kartais bulvės. Dauguma šeimų turi savo receptą, dažnai tai budriai saugoma paslaptis. Skirtinguose regionuose šis patiekalas vadinamas kitaip: pavyzdžiui, Saguenay Lac-Saint-Jean mieste jis vadinamas pate a la viande arba tourtiere du Lac-Saint-Jean – tai pyragas su bulvėmis ir triušiena. Dažniausiai patiekiamas karštas, su aitriųjų pipirų ir namų gamybos pomidorų padažu.

Paté au saumon – lašišos pyragas, paprastai patiekiamas su pomidorų padažu.

Tarte au sucre – cukraus ir klevų sirupo pyragas, dažnai patiekiamas su ledais arba nesaldžiu kremu.

Pate chinois – Kanados prancūzų ir Kvebeko patiekalas, panašus į Shepherd's pyragą. Gaminamas trijų sluoksnių: jautienos sluoksnis (paprastai mėsa sumaišoma su svogūnais ir pipirais), grūdų sluoksnis ir grūstų bulvių sluoksnis. Patiekalas gali būti pabarstytas paprika, patiekiamas dažnai su marinuotais burokėliais. Kvebeke paprastai valgomas su pomidorų padažu.

Tourtiere Jums reikės:

500 g liesos kiaulienos;

250 g liesos jautienos;

1 svogūno;

1 česnako skiltelės;

pusės puodelio vandens;

1 1/2 arbatinio šaukštelio druskos;

1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių;

1/4 arbatinio šaukštelio šalavijų;

1/4 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų;

1/8 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių.

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Į prikaistuvį sudėti kiaulieną, jautieną, svogūną, česnakus, įpilti vandens ir įberti druskos, pipirų, čiobrelių, šalavijų, gvazdikėlių. Virti pamaišant ant vidutinės ugnies, kol mišinys užvirs. Sumažinti ugnį ir virti apie 5 minutes, kol išvirs mėsa. Iš masės padaroma pyrago forma, suvyniojama į foliją ir kepama apie 20 minučių. Po to nuimti foliją ir dar kepti apie 15 minučių, kol gražiai paruduos. Prieš supjaustant palikite 10 minučių atvėsti.

Ontarijas – daugiausiai gyventojų turinti Kanados provincija, esanti šalies centre. Ontarijyje galima paragauti nuostabaus skonio butter tarts – tai sluoksniuotas cukraus pyragaitis su sviesto, kiaušinių ir rudojo cukraus įdaru, nors kartais dedama ir razinų. Galimi ir įvairūs kiti ingredientai: riešutai, kokosas, datulės, šokoladiniai traškučiai, irisai.

Monrealis – tai antrasis pagal dydį Kanados miestas ir svarbiausias šios šalies jūrų uostas. Montreal bagels (Monrealio riestainiai) – tai kanadietiškas riestainių variantas. Riestainiai verdami medumi pasaldintame vandenyje ir tada kepami malkomis kūrenamoje krosnyje. Papuošimui naudojamos aguonos arba sezamo sėklos (atitinkamai vadinami „juodosiomis sėklomis“ ir „baltosiomis sėklomis“).

Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Nuotrauka www.recipesmaniac.com, secretmom.canalblog.com, www.canada.com
Meniu.lt informacija

 

 

 

 

 

 

 

Dėkojame Kanados Ambasadai ir Kanados 
Žemės Ūkio ir Maisto Pramonės Ministerijai