Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Tolimųjų Rytų virtuvė (svetur)

2007-02-21
Опубликовать вашу статью

Tolimųjų Rytų regionas pasižymi didžiausia maisto produktų įvairove. Sakoma, jog čia valgoma beveik viskas, kas auga, plaukioja ir skraido, bet ar tik tai?..

Pagrindiniai produktai
Tolimųjų Rytų regionui šiuo metu priskiriama didelė dalis Kinijos, Vietnamas, Japonija ir Korėja. Šios šalys dalijasi bendromis kultūrinėmis tradicijomis, maisto produktais, kulinarine filosofija bei išskirtiniais gamybos principais.

Šio regiono virtuvėje svarbią vietą užima grūdinės kultūros – ryžiai, sorgas, kviečiai. Ryžiai tapo bene pagrindiniu maisto produktu. Valgomi virti, su įvairiais pagardais, mėgiami glitieji ryžiai (dažniausiai tai desertų sudėtinė dalis). Patiekalai iš kvietinių miltų taip pat populiarūs, iš kurių svarbiausi yra makaronų valgiai. Ankštiniai augalai – raudonosios, žąliosios, ryžių, sojų pupelės – dažnas šio regiono virtuvės patiekalų ingridientas.

Regiono virtuvėje vartojama gausybė jūros produktų. Be žuvies maistui ruošti naudojami moliuskai (geldelės, kalmarai, aštuonkojai), taip pat šio regiono stalas neapsieina be krevečių, krabų, medūzų, įvairių rūšių jūros žolių.

Tolimųjų Rytų virtuvėje mėgiami ir patiekalai iš kiaulienos, įvairios paukštienos. Pastaruoju metu vis dažniau į mitybos racioną įtraukiama ir jautiena. Gana gausiai vartojami kiaušiniai, ypač fermentuoti anties kiaušiniai shendan (sūdyti) ir pidan (laikyti specialiame druskos, anglies ir molio tirpale).

Daržovės ypač svarbios, o vienas populiariausių patiekalų iš jų – su actu, druska, sezamų aliejumi ir kitais prieskoniais marinuotos daržovės. Pekino kopūstai, mangoldai, špinatai, sojų daigai, baltieji ridikai, baklažanai, agurkai – tai tik dalis daržo gėrybių, vyraujančių šio regiono virtuvėje. Ant rytietiško stalo puikuojasi ir visa gausybė vaisių: persimonai, ličiai, kaštonai...

Grybai taip pat dažnai naudojami ruošiant patiekalus, o štai pieno produktus keičia įvairūs produktai iš sojos.

Pagardai ir prieskoniai
Šio regiono virtuvėje naudojami įvairių rūšių pagardai ir padažai – sojų padažas, sojų pasta, ryžių ir vyno actas, sezamo aliejus. Sultinys – viena iš svarbesnių sudėtinių maisto dalių. Japonų ir korėjiečių virtuvėse jis dažniausiai ruošiamas iš žuvies produktų, o Kinijoje populiaresnis vištienos sultinys.

Prieskoniai taip pat labai svarbūs šio regiono virtuvėje, nors daugelis mano, kad jų čia vartojama mažiausiai. Imbieras (kepintas, marinuotas, trintas) – vienas pagrindinių maisto gardintojų, kuris įeina į daugelio patiekalų sudėtį. Dar vienas dažnai naudojamas specifinio kvapo bei skonio prieskonis yra krūminė perilė (vaistinis prieskonis). Be abejo, Tolimųjų Rytų regiono virtuvė neįsivaizduojama ir be sezamo sėklų, įvairių pipirų, česnakų.

Prie stalo... Kiekviena kultūra, regionas turi ir savo valgymo įpročius. Regiono virtuvėje maisto etiketui skiriama labai daug dėmesio. Pagrindinis valgymo įrankis yra įvairios lazdelės: Pietų Kinijoje paplitusios bambukinės lazdelės, Korėjoje naudojamos metalinės valgymo lazdelės, o Japonijoje populiarios medinės. Šaukštas naudojamas valgant tik skystą ar birų maistą. Kinijoje yra paplitęs specifinės formos (dažniausiai keramikinis) šaukštas, o Korėjoje naudojamas ilgakotis metalinis šaukštas. Japonijoje šaukšto iš viso buvo atsisakyta ir dubenėlyje esantis skystis yra tiesiog išgeriamas. Prie stalo vyrauja kai kurie griežti tabu, kurių reikėtų paisyti: lazdelėmis negalima mosikuoti, rodyti, palikti įsmeigus į maistą.

Trumpai...
Tolimųjų Rytų virtuvėje neegzistuoja patiekalo atskirai kiekvienam žmogui sąvoka. Paprastai ant stalo patiekiama daugybė patiekalų ir kiekvienas į savo lėkšteles dedasi norimus valgius iš bendrų indų.

 Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt informacija