Kaip ir daugelio pietryčių Azijos šalių virtuvių taip ir „thai“ maistas yra gaminamas su daug prieskonių ir kitokių priedų. Nors rezultatas gaunasi nepakartojamas, labai sunku gauti tikslius patiekalų receptus, geriausia yra stebėti patiekalus gaminantį šios šalies virėją ir pačiam viską smulkiai užsirašinėti. Kaip ir daugelis pasaulio virtuvių, taip ir Tailando virtuvės tipai yra du – „klasikinis“ ir „valstietiškas“. Dažniausiai restoranuose ir kavinėse gaminamas „valstietiškas“ maistas, tačiau ypatingomis progomis gaminamas „klasikinio“ tipo patiekalai, kurie kur kas subtilesni ir skoniu, ir patiekimu.
Anksčiau tailandiečiai neturėjo dabar labai plačiai naudojamų didelių keptuvių, vienintelis geležinis daiktas, naudojamas gaminant „thai“ maistą, buvo peilis, bet tokio maisto gamintojai buvo tiek išradingi, kad vis tiek galėdavo pagaminti be galo skanių patiekalų. O atsiradus moderniai virtuvei „thai“ maistas ne tik neprarado skonių ir aromatų savitumo, bet dar labiau atsiskleidė ir Tailando virtuvė tapo dar įvairesnė ir įdomesnė.
Ir vis dėlto kai kurie gaminimo būdai išliko, pavyzdžiui, dažnai maistas kepamas ant žarijų. Šios šalies gyventojai ant žarijų ruošia mėsą ir įvairias jūros gėrybes, kurias dažnai valgo su padažu, šioje šalyje vadinamu nam phrik, kuris yra saldžiarūgštis ir priduoda jūros gėrybėms ypatingą skonį.
Kitas populiarus „thai“ maisto gaminimo būdas yra paprastas virimas. Anksčiau tailandiečiai maistą virdavo moliniuose induose, dažnai taip gamindavo ryžius ir įvairias sriubas. Tačiau ankstesnės ir dabartinės sriubos smarkiai skiriasi, nes anksčiau gamindami sriubas tailandiečiai nenaudojo dabar populiaraus kokosų pieno.
Dar vienas populiarus patiekalas Tailande yra yam. Tai salotos, kurioms tailandiečiai padažą gamina iš citrinų sulčių, čili pipirų, kartais česnako, bet jokiu būdu nenaudoja pas mus populiarių riebių grietinės ar majonezo padažų. Dažnai gaminamos paukštienos salotos, mišrainė su jautiena, krevetėmis, papajomis. yam ingredientai ir prieskoniai – sveiki produktai.
Daug gaminimo būdų ir patiekalų į šią šalį atkeliavo iš Kinijos ir Vakarų Europos. Vienas iš jų jau minėtas kepimas ant žarijų, o taip pat „thai“ maistui dabar jau būdingi lakštiniai, kurie dažnai būna ir saldūs, ir rūgštūs, ir aštrūs. Ypatingas patiekalas iš lakštinių vadinamas mee krop – traškūs makaronai. Iš Vakarų atvažiavę keliautojai į Tailandą atsivežė tradiciją patiekalus balinti kokosų pienu. Dabar kokosų pienas kaip ir kiaušiniai, kuriuos atsivežė portugalai, yra įprasti ir plačiai naudojami produktai Tailando virtuvėje, taip pat kaip palmių cukrus ar ryžių miltai.
Tailandiečiai susitikę sveikinasi klausimu „Kur jūs einate?“, o sekantis klausimas „ar jūs jau valgėte?“. Jie mėgsta gerą maistą, tai savotiškas jų bendravimo būdas. Tailandietišką maistą nesunku pagaminti, tačiau reikia perprasti jų prieskonių naudojimą ir patiekalų skonį.
Nuotrauka: sxc.hu