Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Sveikosios indų virtuvės paslaptys

2006-04-12
Опубликовать вашу статью

Indija – ne tik gilių vegetarinės mitybos tradicijų, bet ir mokslo apie sveiką gyvenseną gimtinė. Mus žavi prigimtinis indų gebėjimas filosofiškai žvelgti į savo gyvenimą, būti tarsi nepriklausomiems nuo buities nepatogumų ir džiaugtis kiekviena akimirka.

Yra sakoma, kad teisinga mityba ne tik teigiamai veikia sveikatą, bet ir padeda norinčiam tobulai pažaboti savo jusles. Indai tiki, kad valgome ne tik tam, kad prailgintume gyvenimą ir gautume fizinių jėgų, bet ir tam, kad išgrynintume mintį bei sąmonę.

Šalies gyventojai duoda daugybę patarimų apie teisingą mitybą:

Sočiausiai reikia pavalgyti vidurdienį, kai saulė pasiekia zenitą, nes šiuo metu virškinimas yra aktyviausias. Geram virškinimui maloni aplinka yra tokia pat svarbi kaip ir maisto kokybė. Produktai turi būti derinami taip, kad maistas būtų skanus, gerai virškinamas ir lengvai pasisavinamas. Švara – vienas svarbiausių elementų: prieš ir po valgio plautis rankas, po valgio išskalauti burną. Saikinga mityba – tai pasitenkinimo jausmas ir fizinė harmonija. Nešvaistykime maisto. Indų mitybos kultūra siūlo retkarčiais pabadauti, kad kūnas ir siela jaustųsi geriau ir žvaliau.

Pagrindinė Indijos virtuvės paslaptis – subtilus įvairių uždarų ir prieskonių derinimas. Daugelis uždarų paruošiami iš anksto, ir jais gardinami įvairūs patiekalai. Taip indai iš anksto pasiruošia česnakų, imbierų, migdolų, anakardžių riešutų, žaliųjų ar raudonųjų paprikų, papajų, mėtų pastų, sugrūsdami arba sutrindami sudėtines dalis iki vientisos masės. Tokia pasta laikoma hermetiškuose indeliuose vėsioje vietoje.

Indijoje valgoma daug ryžių, tačiau mėgstami ir specialiai kepami paplotėliai. Dažniausiai jie kepami tanduri krosnyse. Tanduri krosnys panašios į statinę, kurių vidus padengtas storu molio sluoksniu. Statinė statoma ant ugnies, kai molis įkaista, paruošti paplotėliai tiesiog lipdomi ant molio sienelių ir kepami. Šie paplotėliai valgomi su antraisiais patiekalais ar kaip užkandis su karštomis daržovėmis ar kitais aštriais įdarais iš pipirų, imbiero bei kitų prieskonių mišinio. Beje, Indijoje išties mėgstami paplotėliai, jie kepami ne tik iš miltų, ryžių, bet ir iš žuvų, lęšių.

Vegetarams Indijoje tikras rojus, čia jie gali būti pavaišinti iš panyros su prieskoniais paruoštu ir orkaitėje iškeptu kepsniu, daržovių ir anakardžių riešutų troškiniu ar avižinių miltų kukuliais su aštriu jogurto padažu. Daugybę skonių indų virėjas gali išgauti ruošdamas žirnelių, žiedinių kopūstų, baklažanų ar grybų patiekalus. Žuvies ir mėsos mėgėjams čia taip pat siūloma aštrių įvairių skonių kepsnių ir troškinių. Tiek žuvis, tiek mėsa (dažniausiai vištiena) prieš ruošiant marinuojama sultingame prieskonių mišinyje. Ypač populiari viščiuko tikka – tai ant žarijų kepti aštrūs viščiuko krūtinėlės gabalėliai.

Sriubos čia taip pat aštrios ir tirštos, joms dažnai naudojamas kokosų pienas, jogurtai.

Visi desertai – tikra priešingybė patiekalams - labai saldūs, su riešutais, vaisiais, morkomis, avižomis ar ryžiais.


Parengta pagal užsienio spaudą
Meniu.lt informacija