Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Švedų kulinarija (svetur)

2007-02-18
Опубликовать вашу статью

Kalbant apie tradicinę švedų virtuvę, tenka prisiminti Švedijos klimatą. Tradicinį švedų valgiaraštį formavo ilgos žiemos, kuomet sunku išlaikyti šviežius produktus. Pagrindiniai švedų virtuvės produktai – mėsa ir žuvis. Mažai šviežių daržovių patiekalų.

Senovėje buvo naudojamos ropės, vėliau, XVIII amžiuje, jas pakeitė bulvės. Maistą praturtina vitaminais bei pagerina skonį labai mėgstamas bruknių džemas. Vegetarinio maisto tradicijos Švedijoje praktiškai nebuvo. Švedų tradiciniai patiekalai riebūs, naudojama daug cukraus. Kepimui naudoti kiaulių taukai. Populiarūs ir žuvų patiekalai. Tradicinė švedų užstalė prasisėdavo silkių patiekalais, po to valgoma kitokia žuvis. Tada pakeičiamos lėkštės ir valgomi kiti patiekalai.

Švedijoje populiari žvejyba ir medžioklė. Medžiojami elniai ir briedžiai, mėgstami šių mėsos rūšių patiekalai. Gaminama daug tradicinių valgių iš grybų.

Visi žinome terminą – „švediškas stalas“. Ši vaišinimo maniera atėjusi iš senų laikų, kai iš visos retai apgyvendintos šalies susirinkdavo svečiai, kurie turėjo būti greitai pavaišinami. Tada įvairūs patiekalai (paprastai būdavo patiekiami negreit gendantys patiekalai – sūdytos silkės, virtų daržovių salotos, kietai virti kiaušiniai, taip pat sumuštiniai) buvo išdėliojami ant bendro stalo, kur kiekvienas svečias galėdavo pasirinkti patiekalus pagal savo skonį.

Desertui švedai patiekia blynus, keksus, biskvitus ir įvairius sausainius bei uogų pyragus. Blynai niekada negaminami pusryčiams. Labai mėgstama kava, jos daugiau išgeria gal tik suomiai. Mėgstami gėrimai – degtinė, viskis, alus.

Dabartinė švedų virtuvė lengvesnė nei klasikinė. Jai turėjo įtakos prancūzų bei italų virtuvės, įvairiais patiekalais švedų virtuvę praturtino ir imigrantai. Naudojama daugiau šviežių daržovių. Šiuolaikinis jaunimas mėgsta amerikietišką greitąjį maistą. Populiarios prekybos vietos, kur parduodami įvairūs mėsainiai, patiekiami su gruzdintomis bulvytėmis, įvairiais padažais.

Ona Jurkšienė, LRVVKA 
Interneto archyvo nuotr.