Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Sūris užgožia vyno skonį

2006-01-25
Опубликовать вашу статью

Amerikiečių mokslininkai teigia, kad vynas ir sūris – ne itin vykęs derinys, todėl bus greitai pamirštas.

Atlikus specialų tyrimą, vienuolikos degustatorių-specialistų grupė padarė išvadą, kad raudonojo vyno skonis nublanksta, jeigu prieš jo gėrimą suvalgomas gabalėlis sūrio.

Sūris slopina beveik visų, net gi labai tvirtų, vynų skonį, teigiama straipsnyje, kuris publikuojamas Amerikos vyno žurnale „American Journal of Enology and Viticulture“. Specialistų manymu, taip yra todėl, kad baltymai, esantys sūryje, aptraukia burnos ertmę ir taip prislopina skonio receptorių jautrumą.

Mokslininkų grupė, vadovaujama Kalifornijos universiteto profesorės Hideralg Heiman, degustatorių komandos prašė palyginti keturių rūšių pigų ir gana brangų vyną neužkandant sūrio. Po to tie patys vynai buvo degustuojami paragavus aštuonių skirtingų aštraus ir neaštraus sūrio rūšių, pradedant aštriuoju stiltonu ir baigiant švelniaisiais mocarela ir ementaliu.

Po tokio degustavimo degustatorių buvo paprašyta įvertinti sūrio aštrumą ir vyno aromatą. Paaiškėjo, kad sūris nuslopino visų ragautų vyno rūšių skonį ir aromatą, įskaitant rūgštumo, aitrumo skonius, ąžuolo ir uogų aromatus. Vienintelis skonis, kuris dar labiau išaiškėjo užkandus sūrio – kartumas. Tačiau pastebėta ir tai, kad ypatingai aštrūs sūriai nuslopindavo vyno skonį labiau, nei švelnesni.

„Mūsų tyrimas ne apie gerus ir blogus produktų derinius“, teigia profesorė Heiman. „Mes tyrėme pačius sūrius ir tai, kaip jie keičia arba nekeičia vyno skonį. Sūriai paprasčiausiai slopina tikrąjį vyno skonį“, teigia profesorė.

Tačiau draugijos „Wine and Dine Society“ atstovas Džefris Bensonas su tyrimo rezultatais nesutinka. „Itin svarbu, koks vynas su kokiu sūriu yra tiekiamas. Visuomet buvo ir tebėra geri deriniai, todėl apibendrinimų daryti negalima“.


Pagal užsienio spaudą parengė Gintarė Jankauskaitė
Meniu.lt informacija