Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Šiuolaikinė latvių kulinarija (svetur)

2006-07-09
Опубликовать вашу статью

Eilinę darbo dieną latviai pradeda puodeliu kavos ar arbatos, prie kurios valgomi sumuštiniai su sūriu, dešra, pomidorais ir agurkais. Daugelis latvių savo dienos neįsivaizduoja be stiklinės pieno, kuris paprastai geriamas ryte. Daugelis ryte neatsisako ir virtų kiaušinių ar omleto.

Priešpiečiai (arba pirmi pietūs) Latvijoje valgomi tarp 12 ir 15 val. Pietų metas priklauso nuo to, kada prasidėjo darbo diena. Paprastai pietų metu valgomi karšti patiekalai, pagaminti iš įvairios mėsos (kiaulienos karbonadas, kepsniai, patiekalai iš maltos mėsos, vištiena ir kt.) ar žuvies (lašiša, upėtakis, menkė, sardinė), bulvių (virtų, keptų, trintų), virtų ryžių ar grikių ir šviežių salotų. Patiekalai gardinami grietine arba jos padažu. Kai kurie žmonės mėgsta ir sriubą, dažniausiai gaminamą iš kiaulienos (gali būti ir iš žuvies), pagardintą svogūnais ir morkomis. Į mėsos sriubą taip pat dedama bulvių, burokėlių, pupelių ar žirnių, rūgštynių ar šviežių dilgėlių. Gana gausus desertų pasirinkimas. Jie dažniausiai gaminami iš pieniškų produktų su vaisiais, želatina ar bulvių krakmolu. Po sočių pietų latviai geria vaisių sultis, pieną, raugintą pieną, arbatą ar kavą.

Grįžę iš darbo (apie šeštą-septintą valandą po pietų), latviai valgo antruosius pietus arba vakarienę. Vakarienės valgių pasirinkimas platus: gali būti valgoma sriuba, įvairios salotos, karštas patiekalas (panašus į pietų valgį) arba tradiciškesnis valgis, pavyzdžiui, pieniška sriuba. Žmonės, kurie po darbo nenori daug laiko praleisti virtuvėje, perka pusgaminius ar šaldytą maistą, valgo sumuštinius ar bandelių su arbata. Latviai taip pat mėgsta sausainius ir kitus konditerinius gaminius, Latvijoje populiarėja ir greitai paruošiamos picos.

Gėrimai
Per dieną Latvijos gyventojai išgeria nesuskaičiuojamą kiekį arbatos ar kavos, dažniausiai be pieno. Taip pat yra populiarios vaisių sultys ir šaltinio vanduo. Du bene populiariausi tradiciniai latvių gėrimai yra raugintas pienas (rūgušpiens) ir kefyras (kefirs). Kiti populiarūs tradiciniai gėrimai – gira, šviežia ar fermentuota beržų sula bei alus.

Alus – tradicinis latvių alkoholinis gėrimas. Neįmanoma įsivaizduoti senovinių ar dabartinių Latvijos švenčių be alaus. Alus taip pat yra vienas dažniausiai latvių folklore minimų gėrimų, jam yra skirta daugybė liaudies dainų. Tradiciškai Latvijoje alus yra daromas iš miežių ir apynių. Dažnai yra naudojamas ir medus, tuomet gėrimas vadinamas medalus (medaus alus). Kartais skonio ir kvapo paįvairinimui alaus gamyboje naudojamos kadagio uogos ar metėlės.

Šiandien Latvijoje gaminamas pats įvairiausias alus. Populiariausias – „Aldaris“, „Cēsu“, „Piebalgas“, „Tērvetes“, „Užavas“, „Bauskas“ ir „Lāčplēša“. Alus geriamas kavinėse vakarais, draugų būryje, švenčiant įvairias šventes, juo vasarą malšinamas troškulys.

Kitas minėtinas alkoholinis gėrimas, gaminamas Latvijoje, yra „Rīga Black Balsam“, pirmą kartą pagamintas XVIII a., remiantis senoviniu receptu, kurį kažkada naudojo Rygos farmacininkai. Į šio gėrimo sudėtį įeina įvairios žolelės, todėl likeris tamsus, tirštos konsistencijos, aromatingas bei, manoma, turi gydančių savybių.

Su maistu susiję prietarai
Latvijoje yra daugybė prietarų ir tradicijų, susijusių su maistu. Vienas svarbiausių etiketo reikalavimų valgant – valgio pasiūlyti ir šalia esantiems žmonėms.

Latviai labai mėgsta ir vertina duoną, todėl dažnuose namuose atpjaunama pirmoji riekelė nuo duonos kepalo yra vadinama „ūkininko sūnumi“. Šią pirmą riekelę turi valgyti jaunos merginos, jei nori ištekėti už „ūkininko sūnaus“ – vyro, turinčio savo namus ir ūkį.

Labai daug prietarų susiję su druska. Manoma, kad šeimininkė, nusūdžiusi maistą, yra įsimylėjusi. Jei druska išberiama ant stalo ar grindų, namuose įvyksiąs barnis.

Valgymo procesas – ypatingas ritualas, todėl valgantys prie stalo turi būti ramūs ir elgtis padoriai, nes tik taip gali būti išreiškiama pagarba maistui ir asmenims, kurie maistą gamino. Garbingiausia vieta prie stalo – jo galas, kur paprastai sėdi šeimos galva. Latviai vengia sėdėti ties stalo kampais, nes tikima, kad sėdintys tokiose vietose gali būti prakeikti ir neištekės ar neves dar 7 metus. Kiekvienas taip pat žino, kad jei ant žemės nukrenta šakutė, į svečius skuba viešnia, o jei peilis – svečias.

Jei tektų pietauti su kaimynais latviais, neužmirškite prieš valgį pasakyti Labu apetīti!

Parengta pagal užsienio spaudą
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka