Graikija didžiuojasi turėdama vieną seniausių ir turtingiausių virtuvių pasaulyje – šios šalies kulinarinės tradicijos siekia net 4000 metų. Graikiška virtuvė per amžius formavosi veikiama europietiškos ir Bizantijos kultūrų, tačiau jos pagrindinis principas visada išliko toks pat: maistui naudoti tai, ką natūraliai galima gauti iš gamtos.
Būtent todėl graikiški patiekalai skiriasi priklausomai nuo sezono. Vėlyvą rudenį Graikijoje pradedamas rinkti alyvuogių derlius – be alyvuogių aliejaus neįsivaizduojamas beveik joks graikiškas valgis. Sausį po visą šalį pasklinda aromatingas citrusinių vaisių aromatas. Tuo metu prasideda ir įvairių riešutų, iš kurių gaminami graikiški saldumynai, sezonas.
Pavasarį Graikijoje užderi šparagai, brokoliai ir cukinijos, na o vasara – geriausias metas ragauti baklažanų, pupelių, bulvių, pomidorų, špinatų, ir kai kurių vaisių, tokių kaip figos, persikai ar nektarinai. Visais metų laikais Graikijoje valgomos jūrų gėrybės ir žuvys, mėsa, na ir žinoma, garsusis graikiškas sūris.
Valgymo ritualas prasideda nuo užkandžių
Graikijoje pietūs ar vakarienė gali tęstis valandų valandas – prie stalo įprasta atsipalaiduoti, mėgautis maistu ir daug bendrauti. Graikai sako, kad valgo ne tam, kad gyventų, o gyvena tam, kad galėtų skaniai pavalgyti.
Dažnas valgymas prasideda nuo užkandžių, vadinamų mezedes, ir tradicinio graikiško aperityvo – ouzo. Pastarasis yra gana stiprus anyžinis alkoholinis gėrimas, kurio įsigyti galima viename iš daugybės ouzo barų, vadinamų ouzeries. Šalia gėrimo gausite mezedes – įvairių užkandžių , patiekiamų mažyčiuose indeliuose. Nors šie užkandžiai skirti sužadinti apetitą, užsimiršęs jų gali prisivalgyti tiek, kad ir pagrindinio patiekalo nebesinorės.
Tipinis mezedes stalas susidaro iš įvairių šaltų ir karštų valgių. Pradėti galima nuo visai paprastų gardumynų: alyvuogių, šviežių agurkų ar fetos sūrio, apšlakstyto alyvuogių aliejumi ir jūros druska bei raudonėliu. Tuomet galima pereiti prie įvairių užtepėlių, kurios valgomos su šviežia duona.
Tzatziki – tai gaivi užtepėlė, gaminama iš jogurto, česnako ir agurko. Ji gali būti valgoma ne tik kaip užkandis kartu su duona, bet dažnai patiekiamas ir prie pagrindinių patiekalų kaip padažas. Melitzanosalata gaminama iš baklažanų, raudonojo svogūno, česnako, citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus. Skordalia – tai bulvių ir česnakų užtepėlė, o taramasalata gaminama iš ikrų, duonos, svogūnų, citrinų sulčių ir alyvuogių aliejaus.
Kiti populiarūs užkandžiai Graikijoje yra dolmades – į vynuogių lapus susukti ryžiai, bei tiropitas – trikampėlio formos pyragėliai su sūrio įdaru. Priklausomai nuo regiono, ant mezedes stalo gali būti patiekiamos ir įvairiai paruoštos jūros gėrybės, ir mėsa – pavyzdžiui, dešrelės ar graikiški mėsos kukuliai, vadinami keftethes.
Daug vegetarinių patiekalų
Kaip ir užkandžiai, pagrindiniai graikiški patiekalai gaminami iš tų pačių natūralių ingredientų. Čia naudojama daug daržovių, alyvuogių aliejaus, o žuvis vertinama labiau nei mėsa. Tai nenuostabu, nes Graikija yra tikra jūrinė valstybė, turinti ilgą pakrantę ir daugybę salų – įvairių jūros gėrybių čia gausu.
Graikijoje gana didelę įtaką turi graikų ortodoksų bendruomenė, kuri dėl religinių motyvų tam tikrais periodais turi laikytis pasninko ir negali valgyti mėsos. Tai dar viena priežastis, kodėl tradicinėje Graikijos virtuvėje lengvai rasite vegetarinių patiekalų: salotų, sriubų ir daržovių pyragų, kuriems gaminti naudojama fylo – plonytė sluoksniuota tešla.
Visiems gerai žinomos tradicinės graikiškos salotos (čia vadinamos choriatiki) gali būti valgomos ir vienos, ir kaip garnyras šalia kitų patiekalų. Jos gaminamos iš pomidorų, agurkų, alyvuogių ir didelio gabalo fetos sūrio, viską apšlakstant alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Iš sriubų populiariausia – fasolatha, gaminama iš baltųjų pupelių, pomidorų ir kitų daržovių – svogūnų, morkų ar saliero. Vegetarams patiks ir spanakopita – pyragas, gaminamas iš fylo tešlos, špinatų ir fetos sūrio.
Mėsos mėgėjams Graikijoje vertėtų paragauti vieno žymiausių graikiškų patiekalų apskritai – musakos. Tai sluoksniuotas baklažanų ir mėsos faršo apkepas, kepamas kartu su bešamelio padažu, gaminamu iš pieno, sviesto ir miltų. Ieškantiems greito maisto labai tiks souvlaki – ant grotelių keptos ir ant iešmo pasmeigtos mėsos gabaliukai, kurių įsigyti galima daugelyje gatvės užkandinių.
***
Be minėtų patiekalų, graikai yra ir dideli saldumynų bei vyno mėgėjai. Tradiciniai desertai dažniausiai gaminami iš medaus, alyvuogių aliejaus, įvairių riešutų ir fylo tešlos, na o vynuogės Graikijoje auginamos jau tūkstančius metų.
Nors patiekalai Graikijoje skiriasi priklausomai nuo regiono, visur vertinamas paprastas, grynas ir natūralus maistas. Senas kulinarines tradicijas turinti graikiška virtuvė su laiku kito, tačiau sezoniškumas išliko pagrindiniu šios virtuvės bruožu: vertinama tai, ką įvairiais metų laikais suteikia gamta.
Akvile Ben Haim @Meniu.lt