Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
2004-07-12
Опубликовать вашу статью

Kas yra sezamas?
Sezamas – vienmetis 2-3 m aukščio žolinis augalas. Jo lapai smulkūs, pūkuoti, žiedai balti, rožiniai ar kiek violetiniai, kiekvienas žiedas žydi tik vieną dieną. Sėklos subręsta dėžutėse, kuriose esti net iki 10-ties pertvarų. Sėkloms bręstant, augalai nupjaunami ir džiovinami, kol sėklos pradeda byrėti. Kadangi sezamo dėžučių pertvarėlės atsiveria ne vienu metu, tai ir sėklų išbyrant reikia laukti ilgokai. Matyt dėl to atsirado ir žinomas posakis: „Sezamai, atsiverk!“. Sezamo sėklos smulkios, kiek suplotos, 1-2 mm ilgio ir 0,5-1 mm storio, rusvos, gelsvos, rudos, net juodos ir kiek rečiau baltos, apgaubtos kietoka kremine luobele.

Sezamas auginamas
Mūsų dienomis daug sezamo užauginama Indijoje, Kinijoje, Japonijoje, Birmoje, Pakistane, Turkijoje, Egipte, Ugandoje, Sudane, Nigerijoje, Venesueloje, JAV pietrytinėse valstijose ir kitur. Sudanas ir Nigerija yra didžiausi sezamo eksportuotojai.

Sezamo kvapas, skonis ir sudėtis
Nepaisant to, kad sezamo sėklutėse susikaupia per 65 % riebiųjų aliejų, kuriuose yra net 82 % nesočiųjų riebalų rūgščių, nei sėklutės, nei pats aliejus neturi kvapo, o skoniu primena patį kokybiškiausią alyvų aliejų. Tačiau sėklas pakepinus, atsiranda malonus, riešutus primenantis kvapas. Sezamas sukaupia nemažai vertingų augalinės kilmės baltymų.

Naudojimas
Iš sezamo sėklų spaudžiamas kokybiškas aliejus. Jis naudojamas kulinariniams riebalams ir margarinui aromatizuoti. Valstybėse, kur auginama daug sezamo, iš sumaltų sėklų gaminama maistinga pasta – taksini, kurią sumaišius su citrinos sultimis ir česnaku paruošiamas padažas – chummuz. Jis pateikiamas su įvairiais užkandžiais. Sėklų išspaudose lieka daug baltymų ir riebalų, todėl iš jų gaminama maistinga chalva. Sezamas itin vertinamas kinų virtuvėje. Juo gardinamos krevetės ir kiti jūros produktai, desertai, ypač tinka keptiems obuoliams paskaninti. Sezamo sėklomis puošiamos ir gardinamos bandelės, krekeriai, duona, pyragai.

Panaudojimas medicinoje
Sezamo sėklos ir jų produktai veikia laisvinančiai. Sezamo aliejus ilgai negenda, todėl jis naudojamas farmacijos ir kosmetikos pramonėje gaminant tepalus, kokybišką muilą, kremus. Afrikos gyventojai sezamą augina prie gyvenamųjų namų, nes jis turi insekticidinių savybių – atbaido uodus ir kitus, tuose kraštuose gausius, vabzdžius.

Rima Ruzgienė