Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Senovės Egipto vynai (2)

2007-10-11
Опубликовать вашу статью

Senovės Egipte šviežios vynuogės, skirtos valgymui, buvo saugomos šaltose patalpose, pridengtos lapų sluoksniu, o skirtos vyno gamybai – suberiamos į plokščias akmenines talpyklas. Jose darbininkai vynuoges sumindydavo kojomis, taip, kaip šiais laikais vis dar daroma kai kuriose vyno daryklose Portugalijoje. Gautas skystis buvo supilamas į indus, po to perpilamas į didesnius, tikėtina – molinius.

Iš sumintų vynuogių sultys buvo išspaudžiamos gan įdomios konstrukcijos presu. Jį sudarė maišas, pagamintas iš pralaidžios medžiagos, ir prie jo galų pritvirtinti pagaliai. Darbininkai suko įrenginį į skirtingas puses, maišas susisukdavo, o išspaustas skystis sutekėdavo į paruoštus indus. Išlikusiuose piešiniuose žmogus, vaizduojamas tarsi kabantis horizontaliai virš preso, turbūt buvo atsakingas už maišo įtempimą ir jo priežiūrą, išvalymą, kai medžiagos angos užsikimšdavo vynuogių minkštimu ir neleisdavo prasiskverbti sultims.

Fermentacijos procesas vykdavo atviruose induose, po to vynas būdavo atskiriamas nuo nuosėdų. Tai buvo daroma sifonu. Gatavi vynai buvo supilstomi į ąsočius, štampuojamos savotiškos etiketės, ąsočiai pridengiami moliniais kūginiais dangteliais.

Vyno paklausa Senovės Egipte viršijo šalies gamybos galimybes, todėl iš Senovės Egipto vyno buvo eksportuojama labai mažai. Vynas buvo importuojamas dideliais kiekiais, pagrinde perkamas iš graikų ir finikiečių.

Egipte labiausiai buvo vertinami balti saldūs vynai, tačiau taip pat buvo gaminami raudoni ir, be abejonės, rausvi vynai. Vynai buvo gaminami ne tik iš vynuogių, bet ir iš datulių, granatų ir kitų vaisių. Gamintas ir midus. Dažnai tarpusavyje buvo maišomos įvairios jų atmainos.

Vynu galėjo mėgautis nebent aukštesnio visuomenės sluoksnio nariai. Leisti sau šį gėrimą galėjo tik pasiturintys žmonės, aukštą padėtį užimantys pareigūnai ir šventikai dievų, kuriems šis gėrimas buvo aukojamas. Kaip ir kitos senovės tautos, egiptiečiai, vartodami svaigiuosius gėrimus, ne visada jusdavo saiką. Tai puikiai perteikia įamžinti vaizdiniai Tebuose ir Beni-Hassan: vergai, nešantys sąmonę praradusius puotos dalyvius į namus, arba elegantiškos damos, sunegalavusios ar patyrusios skrandžio problemų dėl per didelio išgerto svaigiųjų gėrimų kiekio.

Kadangi vynas buvo glaudžiai susietas su kai kurių dievų garbinimo kultu, išskirtiniais momentais, kai jis buvo pasiekiamas beveik visiems, religinės apeigos virsdavo alkoholio orgijomis. Herodotas mini, kad vien tik per vieną dieną dievaitės Isis šventės metu minia išgerdavo daugiau negu per visas kitas metų dienas kartu paėmus. Ką gi, laimingo žmogaus sinonimu buvo „žmogus, kurio lūpos pilnos vyno ir alaus...“

Piešiniai, vaizduojantys vynuogių derliaus rinkimo ir vynuogių trypimo scenas, rasti Nebamen ir Ipuki kapavietėse, Tebuose, šiuo metu yra eksponuojami British Museum.

Elena Germanovič
Šaltinis: kurdesz.pl
Nuotrauka: interneto archyvo
Meniu.lt informacija