Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Šaltų makaronų patiekalai japonų virtuvėje (svetur)

2007-03-28
Опубликовать вашу статью

Vasaros sezonas, be abejo, pakeičia ir japonų valgymo įpročius. Ant jų stalų atsiranda šaltieji makaronų patiekalai. Kadangi makaronų rūšių Japonijoje daug, tai ir patiekalų – aibė. Štai keletas iš jų.

„Hiyashi chuka“
Daugelis restoranų įtraukia šį patiekalą į vasaros meniu. Tai šalti ramen makaronai su įvairiais padažais, pavyzdžiui, lengvu acto ir sojos ar sezamo skonio padažu, pagardinti įvairiausiais priedais: kumpiu, japonišku omletu, daržovėmis, marinuotu rožiniu imbieru.

Somen, Hiyamugi, Hiyashi Udon
Somen, hiyamugi ir hiyashi udon makaronai minkomi iš kvietinių miltų ir druskos. Somen ir hiyamugi yra labai panašūs. Abiejų rūšių makaronai yra labai ploni, tačiau somen yra plonesni (siauresni nei 1 mm). Jų forma gali būti tiek kampuota, tiek apvali. Išvirti makaronai atvėsinami ir sumerkiami į sojos padažo pagrindu pagamintą sriubą, vadinamą „Men-tsuyu“. Šio padažo galima nusipirkti arba pasigaminti pačiam. Tuno drožlių ar laminarijų sultinyje reikia išmaišyti sojos padažą, sake, mirin, vandenį ir druską. Pagardinamas šis padažas dažniausiai imbieru, wasabi, jūros dumbliais, svogūno laiškais ir pan.

Šalti soba makaronai
Soba makaronai nuo kitų rūšių makaronų skiriasi tuo, kad be kvietinių į juos dar pridedama ir grikių miltų. Nors soba makaronus galima valgyti ir karštus, tačiau vasaros metu jų daugiausia suvalgoma šaltų.

„Mori soba“
Populiariausias vasaros patiekalas – „Mori soba“. Tai virti soba makaronai, kurie atvėsinami perplaunant vėsiu vandeniu ir dažniausiai patiekiami ant bambukinio kilimėlio lakinėje ar bambuko dėžutėje. Patiekiami kartu su „Soba-tsuyu“. Tai stipraus skonio atšaldytas sultinys/padažas, pagamintas iš dashi sultinio, mirin, sojos padažo, kuris įsigeria į grikių makaronus ir tampa malonaus skonio gaivinančiu vasaros patiekalu. Su soba makaronais kartu patiekiama ir wasabi bei smulkiai supjaustytų svogūnų laiškai.

„Kamo Seiro“
Kamo japonų kalboje reiškia antieną. Minkšti antienos griežinėliai verdami soba sultinyje kartu su pakepintais laiškiniais svogūnais. Sultinys patiekiamas karštas, o atvėsinti soba makaronai yra merkiami į sultinį ir valgomi.

Yra keletas pagrindinių būdų, kaip valgyti šaltuosius soba patiekalus. Jei soba makaronai yra patiekiami dubenėlyje, valgantysis gali tiesiog ant jų užpilti „soba-tsuyu“, pridėti svogūno laiškų, wasabi, jūros dumblių ir mėgautis jais, kaip ir valgant bet kokią kitą makaronų sriubą. Kitas būdas – su lazdelėmis paimti makaronų nuo bambukinės lėkštelės, pamirkyti juos „soba-tsuyu“, perbraukti per lėkštės kraštelį, pateptą wasabi, ir sušliurpti... japonams taip tikrai skaniau. Priedus galima susiberti į indelį su „soba-tsuyu“ ar tiesiog pasiimti su lazdelėmis iš lėkštelės.

Vanduo, kuriame virė makaronai, dažnai yra supilamas į indelį su likusiu „soba-tsuyu“ ir išgeriamas baigiant valgyti.

Kaip matote, šaltieji makaronų patiekalai nėra labai sudėtingi. Reikia tik keleto specifinių produktų, kurių jau galima įsigyti ir Lietuvoje, ir karštą vasaros dieną galėsite mėgautis gaiviais japoniškais patiekalais tiesiog savo namuose ar kieme.

Linas Kesminas
Interneto archyvo nuotr.
Meniu.lt informacija