Ar žinojote, jog Kanadoje pagaminamo medaus kiekis dukart viršija pasaulio vidurkį, o šis nuostabus auksaspalvis medus vartotojų yra mėgiamas net 27 pasaulio šalyse, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose bei Vokietijoje?
Nenuostabu, juk būtent Kanadoje yra puikios sąlygos nektaro produkcijai: švari bei erdvi aplinka, saulėtos ir ilgos vasaros vakarinėje Kanadoje, „tiekiančios“ dobilus, liucerną bei rapsų pasėlius bitėms. Esant tokioms sąlygoms, bitės darbininkės pagamina švelnaus bei charakteringo skonio baltą medų.
Kanadoje yra arti 8000 bitininkų, kurie laiko beveik 610 000 bičių kolonijų visoje šalyje. Beje, net 80 % Kanados medaus derliaus yra pagaminama Manitobos, Albertos bei Saskačevano provincijose. Taip pat reikėtų paminėti, jog vidutinis medaus derlius vienam aviliui Kanadoje yra dvigubai didesnis už pasaulio vidurkį, o taip yra dėl šiltų ir ilgų vasaros dienų bei gausios nektarą gaminančių pasėlių pasiūlos.
Kanados medaus pramonė siūlo daug daugiau nei tik medų. Kiti šalutiniai medaus produktai yra šie:
Kanadiečiai rūpinasi savo medaus produkcijos standartais. Iš tikrųjų, industrija ne tik sutinka su ISO (tarptautiniais) standartais medaus produkcijai, ji netgi smarkiai lenkia juos! Kanadietiško medaus saugumas ir kokybė yra neprilygstami. Be to, daugelis provincijų turi savo provincijos bitininką, atsakingą už bitininkų registraciją, bičių sveikatą, vadybos klausimus ir kitas bitininkystės problemas. Kanados maisto inspekcijos agentūra, pasinaudodama Kanados agrikultūrinių produktų tarnybos medaus nuostatais, užtikrina, kad medaus gamintojai ir importuotojai vadovautųsi griežtais federaciniais bei tarptautiniais standartais.
Keletas receptų:
Medaus limonadas su šaldytų vaisių kubeliais
Jums reikės:
Pirmiausia į didelį ąsotį supilame citrinų sultis bei medų ir maišome, kol medus ištirpsta. Įmaišome vandens. Įdedame 1-2 vaisių gabalėlius į kiekvieną dviejų ledukų kubo dėklų skyrių. Kiekvieną skyrių užpildome medaus limonadu bei šaldome, kol masė sukietėja. Atvėsiname likusį limonadą. Į aukštas stiklines padaliname sušaldytus vaisių kubelius bei užpilame limonadu. Skanaus!
Medaus ir morkų sriuba
Jums reikės:
Į didelį puodą įdedame susmulkintas morkas, svogūną bei supilame vištienos sultinį. Uždengiame puodą bei verdame vidutinėje temperatūroje apie 15 minučių arba kol morkos suminkštėja. Perkeliame mišinį į plaktuvą bei plakame iki vientisos masės. Masę supilame atgal į puodą, supilame medų ir pieną bei kaitiname iki užvirimo. Patiekiame dar karštą, apibarstytą muskatu bei česnakų laiškais. Gali būti patiekiama ir atvėsinta. Mėgaukitės!
Parengta pagal Beemaid.com
Nuotraukos www.chinos.wordpress.com,
www.wholefoodsmarket.com Meniu.lt informacija
Dėkojame Kanados Ambasadai ir Kanados
Žemės Ūkio ir Maisto Pramonės Ministerijai