Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Saldumynai Kanadoje (pasaulio virtuvės)

2007-12-12
Опубликовать вашу статью

Kanadoje, kur maisto kultūrai didelę įtaką padarė kitų šalių kultūros, gausu tradicinių patiekalų. Ne išimtis ir saldumynai – jų šioje šalyje yra tikrai daug ir įvairių. Šiame straipsnyje supažindinsime Jus su keletu populiaresnių desertų, nes visus juos aprašyti būtų labai sudėtinga.

Vienas „kanadietiškiausių“ saldumynų yra klevo lapų kreminiai sausainiai, kartais lyginami su amerikietiškaisiais „Oreo“. Šie sausainiai yra išties išskirtiniai, mat jų pertepimas gaminamas arba iš natūralaus klevų sirupo, arba yra klevų sirupo skonio, o kaip jau turbūt skaitėte ankstesniuose Kanados virtuvės mėnesio straipsniuose, klevų sirupas – šios šalies pasididžiavimas. Dar vienas išskirtinis šių sausainių bruožas yra klevo lapo – Kanados simbolio – forma.

Dar vienas kanadietiškas gardėsis – taip vadinama „kepta tešla“ („Fried dough“), Kanadoje plačiau žinoma kaip „Bebro uodega“ („Beaver Tails“). Šio skanėsto galima paragauti mugėse, karnavalų ar kitokių miesto švenčių metu, pramogų parkuose. „Kepta tešla“ yra specifinis keptos duonos, gaminamos iš mielinės tešlos, pavadinimas. Šis gardėsis yra pagaminamas iškilusią mielinę tešlą kepant riebaluose. „Kepta tešla“ prieš patiekiant apibarstoma cukraus pudra ar cinamonu bei apipilama vaisiniu padažu. Kartais šis kepinys apipilamas šokolado padažu, sūriu, klevų sirupu, plakta grietinėle ar net pomidorų padažu.

Cukraus pyragas yra tradicinis Pietų Prancūzijos, Belgijos bei Kvebeko desertas. Tai vienos plutos pyragas su įdaru, gaminamas iš miltų, sviesto, druskos, vanilės, grietinėlės ir rudojo cukraus arba klevų sirupo (galima naudoti ir abu kartu). Kepant šie ingredientai susimaišo iki vientisos masės, panašios į karamelę. Jei pyrago gamyboje naudojamas klevų sirupas, kepinys gali būti vadinamas ir klevų pyragu.

Dar vienas populiarus desertas – karameliniai obuoliai, dar žinomi kaip irisiniai obuoliai. Šis saldėsis yra tiesiog nepjaustyti obuoliai, padengti storu karamelės sluoksniu, kuris dažniausiai gaminamas iš atvėsinto cukraus sirupo, paprastai nuspalvinto raudonai ir kartais paskaninto cinamonu. Cukraus sirupas yra stipriai įkaitinamas prieš padengiant juo obuolius ir atvėsinamas jau užpylus ant obuolių. Galimi šio saldėsio variantai – karameliniai obuoliai, šokoladiniai obuoliai bei jau minėti irisiniai obuoliai.

Cukraus pyrago receptas

Jums reikės:

pyrago papločio (geriausia 9 mm storio); 1,5 puodelio rudojo cukraus; 2 arbatinių šaukštelių miltų; 4 arbatinių šaukštelių margarino; 0,5 puodelio pieno; cinamono.

Sumaišykite rudąjį cukrų bei miltus ir apibarstykite pyrago paplotį. Tuomet užtepkite margariną, ant viršaus užpilkite pieno bei apibarstykite cinamonu. Kepkite 350 laipsnių temperatūroje apie 25-30 minučių, kol paplotis paruduos, o saldusis sluoksnis pasidengs burbuliukais. Skanaus!

Jolita Katkutė
Parengta pagal wikipedia.org
Nuotraukos www.ats.agr.gc.ca
Meniu.lt informacija

 

 

 

 

 

 

 


Dėkojame Kanados Ambasadai ir Kanados
Žemės Ūkio ir Maisto Pramonės Ministerijai