Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Sake klasifikacija (2)

2007-10-05
Опубликовать вашу статью

Šis japoniškas gėrimas gali būti skirstomas ne tik pagal gamybos būdą, bet ir pagal tai, ar buvo papildomai įmaišoma į sake alkoholio, ar ne. Dažniausiai ranka rašytos etiketės yra sunkiai įskaitomos, net ir patiems japonams neretai dėl to kyla sunkumų, mat šie hieroglifai gana žymiai skiriasi nuo spausdinto varianto. Hieroglifų, aišku, nepateiksime, apsiribosime fonetine jų išraiška. Taigi kai kurie terminai, kuriuos galime rasti etiketėse:

Junmaishu – sake, kurios gamybos metu naudoti ryžiai, vanduo ir koji (Aspergillus Oryzae). Kitaip „gryna ryžių sake“. Alkoholio fermentacijos procesą skatina laukinės mielės.

Hojonzo – sake su alkoholio priedu. Priedas negali viršyti vienos ketvirtosios gėrimo dalies galutiniame produkte.

Ginjoshu – aukštos kokybės sake, kurios fermentacijos procesas vyksta žemoje temperatūroje naudojant tradicinius metodus. Jos gamyba labai brangi ir reikalaujanti daug darbo, tačiau gėrimas pasižymi ypatingu skonio ir aromato turtingumu. Į Ginjo galima įmaišyti nedidelį alkoholio kiekį.

Dajginjo („didelis ginjo“) – ypatingai aukštos kokybės ginjo.

Chu-ginjo („vidutinis ginjo“) – sake ginjo, pagaminta iš mažiau sutrintų ryžių.

Junmai ginjo – ginjo be alkoholio priedo.

Junmai daiginjo – daiginjo be alkoholio priedo. Daugelio žinovų laikoma geriausia sake atmaina.

„Shu“ reiškia „gėrimas, pagamintas fermentacijos būdu“. Šis terminas paprastai neminimas Ginjo, Junmai ir kai kurių kitų sake aprašymuose.

Nama-zake – „gyva sake“, t. y. nepasterizuota. Skirta greitam suvartojimui.

Nigori-zake – „drumsta sake“, t. y. nefiltruota, su ryžių nuosėdomis dugne.

Ori-zake – sake su lengvomis ryžių nuosėdomis.

Shinshu – „nauja sake“, iš karto po fermentacijos proceso.

Genshu – neskiesta sake, kurios alkoholio tūrio koncentracija siekia iki 20 %.

Koshu – „sena sake“. Tai išskirtinis atvejis. Daugelis sake rūšių negali būti brandinamos – jas reikia suvartoti per metus laiko nuo pagaminimo datos. Jeigu nenorite nusivilti šiuo alkoholiniu gėrimu, prieš pirkdami visada patikrinkite sake galiojimo laiką.

Elena Germanovič
Šaltinis: kurdesz.pl
Nuotrauka: hoeksteen.live.nu
Meniu.lt informacija