Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Sahlep – puikus vaistas šaltą žiemą

2007-09-17
Опубликовать вашу статью

Osmanų imperijos laikais, kai dėl islamo buvo uždrausti alkoholiniai gėrimai, populiarūs tapo nealkoholiniai – boza (raugintas, tirštas gėrimas, gaminamas iš kviečių grūdų, kartais kukurūzų ar sorų, cinamono ir cukraus), sıra (vynuogių sultys), sahlep.

Sahlep – unikalaus aromato, riebus, karštas gėrimas, ruošiamas iš pieno ir specialių miltelių, vadinamų sahlep. Tai džiovintų, maltų orchidėjų šaknų milteliai. Šiam gėrimui naudojamos orchidėjos auga Pietų Turkijos kalnuose. Šakniastiebiai išraunami, kai augalas žydi ir verdami vandenyje arba piene, vėliau sudžiovinami ir sumalami.

Anglijoje ir Vokietijoje šis gėrimas paplito ir tapo populiarus anksčiau nei arbata ar kava. Anglijoje sahlep buvo žinomas kaip saloop.

Sahlep geriamas karštas, dažniausiai žiemos metu. Prieš patiekiant gėrimas paskaninamas cinamonu. Įprasta sahlep gerti vieną, tačiau, jei labai norisi, galima vartoti ir su pyrago gabalėliu. Sakoma, kuo šis gėrimas tirštesnis, tuo jis geresnis.

Turkai geria šį gėrimą jau daug metų. Jie tiki, kad sahlep gerina apetitą, yra geras vaistas žarnyno sutrikimams, skaudančiai gerklei ir peršalimui gydyti, skatina lytinį brendimą. Be to, yra skanus ir maistingas.

Sahlep receptas:
― 1 arbatinis šaukštelis sahlepo miltelių;
― 2 arbatiniai šaukšteliai cukraus;
― žiupsnelis cinamono;
― 1,5 puodelio pieno;
― cinamono papuošimui.

Viską sudėti į prikaistuvį, virti 2-3 minutes. Patiekti šiltą, apibarstytą cinamonu. Norimas tirštumas pasiekiamas įdedant truputį krakmolo.

Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Nuotrauka www.turkishcookbook.com