Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Prancūziškos bulvytės (svetur)

2006-11-11
Опубликовать вашу статью

Prancūzai atkakliai prieštarauja nuomonei, kad prancūziškos bulvytės pirmą kartą buvo išvirtos Belgijoje. Vis dėlto yra žinomas faktas, kad didžioji dalis Belgijos gyventojų maitinosi iš Amerikos atvežtomis bulvėmis dar tada, kai didžioji dalis prancūzų apie jas nieko nebuvo girdėję. Šiaurės Europos šalys su bulvėmis susipažino kiek vėliau.

Maistingasis šakniagumbis į Ispaniją buvo atvežtas XVI a. pirmoje pusėje. Italiją bulvės pasiekė 1565 metais, kada Ispanijos karalius Pilypas II keletą jų nusiuntė popiežiui Pijui IV, kaip tariamai efektingą vaistą nuo reumato.

1601 metais Flamandijos (Šiaurės Belgija) botanikas Charles de Lescluse išleido knygą apie augalų istoriją „Plantara Historia“. Knygoje buvo rašoma, kad Belgijoje bulvių auginimas greitai išplito dėl derlingos dirvos ir tinkamų klimato sąlygų. Maždaug po pusės amžiaus (XVII a. viduryje) ūkininkai dabartinėje Belgijos teritorijoje javų laukus pavertė bulvių laukais. Ir tai buvo, turbūt, XVII a. pabaiga, kai pirmosios prancūziškos bulvytės suspragsėjo belgų katiliukuose.

Istorikas Jo Gerard savo šeimos archyvuose rado 1781 metų rankraštį, iš kurio jo kolega istorikas Leo Moulin išsirašė tokią citatą: „Namur, Andenne ir Dinant gyventojai, ypač vargšai, žvejoja visokius mažus gyvius upėse ir upeliuose bei kepa juos aliejuje, kad paįvairintų savo dienos racioną. Tačiau kai ateina žiema ir upės bei upeliai užšąla, žvejoti darosi pavojinga, tad žmonės bulves supjausto žuvelių formos pagalėliais ir kepa aliejuje. Man sakė, kad ši tradicija yra tūkstančio metų“.

Belgijoje kiekvienoje gatvelėje galima nusipirkti prancūziškų bulvyčių su pačiais įvairiausiais padažais:

· Majonezo – manoma, kad belgai atrado puikų prancūziškų bulvyčių ir majonezo derinį.
· Padažas „Andalouse“ – majonezas su pipirų piurė.
· Padažas „Tartare“ – kiaušinių, žolelių ir agurkų padažas.
· Daržovių mišinys – daržovių, tokių kaip kalafiorai, marinuoti agurkėliai ir kt., kokteilis.

Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka