Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Pietryčių Azijos skoniai namuose: TOP 5 receptai

2023-05-03
Опубликовать вашу статью

Vis daugiau lietuvaičių, pabuvojusių Pietryčių Azijos šalyse, įsimyli šio regiono gastronomiją. Ypatingi skonių deriniai, tekstūros, spalvos maiste, gomurį kutenantys prieskoniai – Pietryčių Azijos šalys išties gali pasigirti įsimintinais patiekalais. Norite šiais skoniais pasimėgauti namuose? Jei taip, siūlome jums TOP 5 receptus, kurie bent trumpam nuneš į Pietryčių Aziją. Rekomenduojame išmėginti!

 

Tradicinės Laoso salotos su mėsa

Larb – tai salotos, kilusios iš Laoso, tačiau aptinkamos ir kitose Pietryčių Azijos šalyse: Mianmare, Tailande ir kt. Jos pasižymi itin turtingu skoniu, kurį suteikia įvairiausių prieskonių derinimas. Tuo pačiu – šios salotos ir gana sočios, mat pagrindinis jų ingredientas yra mėsa. Galima pasirinkti tiek vištieną, tiek jautieną, kiaulieną, antieną, netgi žuvį.

Šį kartą norime pasiūlyti šių salotų variaciją su vištiena. Pasigaminsite išties greitai, o aromatas tikrai nuneš į egzotiškąjį Laosą. Beje, nepamirškite šalia patiekti ir ryžių – jie čia idealiai tiks.

2 porcijoms jums reikės:

  • 250 g maltos vištienos
  • 60 g mėtų lapelių
  • 2 česnako skiltelių
  • 1 nedidelio imbiero gabalėlio
  • 2 arbatinių šaukštelių žuvies padažo
  • 1 arbatinio šaukštelio medaus/agavų sirupo (ar kito pasirinkto saldiklio)
  • 2 arbatinių šaukštelių žaliosios citrinos sulčių
  • 1 nedidelio čili pipiro
  • 30 g kalendros lapelių
  • 1 nedidelio svogūno
  • Šiek tiek svogūno laiškų
  • 4 salotos lapų (pvz. iceberg, romaine)
  • Aliejaus kepimui

Gaminimo eiga:

  1. Į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus. Sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, tarkuotą imbierą ir česnaką. Viską apkepkite 1–2 min. Tada sudėkite maltą vištieną ir pakepkite 3 min. 
  2. Į keptuvę supilkite žuvies padažą ir žaliųjų citrinų sultis, Viską gerai išmaišykite ir dar pakepkite mėsą, kol ji bus visiškai iškepusi.
  3. Iškepusią vištieną sudėkite į dubenėlį. Ant viršaus dėkite susmulkintus mėtų lapelius, kalendrą, svogūnų laiškus, čili pipirą. Užpilkite agavų sirupo ar kito pasirinkto saldiklio. Viską gerai išmaišykite.
  4. Lėkštėje patieskite salotų lapus. Į jų vidų dėkite vištienos salotas. Jeigu norite, šalia patiekite virtų ryžių. Skanaus!

 

Pho – vietnamietiška sriuba

Jeigu esate viešėję Vietname, tikriausiai su nostalgija prisimenate aromatingąją pho sriubą, kurią vietiniai gyventojai įprastai valgo pusryčiams. Tiesa, pastaraisiais metais ši sriuba išties išpopuliarėjo, todėl jos nesunkiai galima rasti ir Europos restoranuose. Vis dėlto, kodėl neišbandžius pasigaminti namuose? Nusiteikite iš anksto – norint išsivirti kokybišką sultinį užtruksite nemažai laiko. Visgi, galime garantuoti – tikrai verta.

4 porcijoms sultinio jums reikės:

  • 1 kg viščiuko
  • 4 skiltelių česnako
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų
  • 1 cinamono lazdelės
  • 8 juodųjų pipirų
  • 1 nedidelio imbiero gabalėlio
  • 2 žvaigždinių anyžių
  • 1 čili pipiro
  • 1 citrinžolės stiebo
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto kardamono
  • 1 arbatinio šaukštelio cukraus
  • 1 valgomojo šaukšto žuvies padažo
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos
  • Aliejaus kepimui
  • Vandens

Sriubai pagardinti:

  • 250 g ryžių makaronų
  • 1 čili pipiro
  • Žiupsnelio šviežios kalendros
  • 1 žaliosios citrinos
  • Žiupsnelio pupelių daigų

 Gaminimo eiga:

  1. Svarbiausia užduotis – pasigaminti gardų sultinį. Pirmiausia, sausoje keptuvėje pakaitinkite cinamono lazdelę, kardamoną, pipirus, žvaigždinį anyžių. Trumpam atsidėkite.
  2. Į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus. Sudėkite česnako skilteles, stambiai pjaustytus svogūnus. Apkepkite maždaug 4–5 min.
  3. Į didelį puodą įdėkite viščiuką. Užpilkite vandeniu ir užkaiskite. Kai vanduo užverda, jį nupilkite ir užpilkite naują.
  4.  Į puodą su viščiuku įdėkite visus sultinio ingredientus. Užkaiskite ir ant mažos ugnies virkite bent 3 val. Jeigu turite laiko, galite virti ir ilgiau – sultinys turės daugiau skonio ir aromato.
  5. Kai sultinys išvirs, išimkite iš jo viščiuką ir jį palikite atvėsti. Sultinį perkoškite per sietelį.
  6. Viščiuko mėsą atskirkite nuo odos ir kaulų. Ją suplėšykite.
  7. Atskirame puode išvirkite ryžių makaronus, kaip nurodyta ant pakelio. Išvirusius makaronus perliekite vėsiu vandeniu, tam, jog jie nesuliptų.
  8. Į atskirus dubenėlius dėkite ryžių makaronus, plėšytą vištieną. Užpilkite sultiniu.
  9. Ant sriubos viršaus pabarstykite kapotos kalendros, pupelių daigų, uždėkite kelis griežinėlius čili pipiro, po ketvirtį žaliosios citrinos.
  10. Viskas – galite ragauti. Nepamirškite šliurpti – Vietname tai ženklas, jog sriuba labai gardi.

 

Tajų žaliasis karis

Aštrūs pojūčiai, saldžiarūgščiai aromatai, gomurį glostantis švelnus kokosų pienas – Tailando virtuvė pasižymi itin plačia skirtingų skonių gama. Todėl drąsiai galime teigti – kiekvienas kąsnis unikalus, įdomus ir... Be galo gardus! Šį kartą siūlome jums pasigaminti tradicinį tajų patiekalą – žaliąjį karį. Puikus pasirinkimas pietums ar vakarienei!

4 porcijoms jums reikės:

  • 500 g vištienos filė
  • 1 baklažano
  • 1 nedidelio čili pipiro
  • 1 skardinės kokosų pieno
  • 2 žaliųjų citrinų
  • 1 valgomojo šaukšto žuvies padažo
  • 1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus
  • Žiupsnelio šviežio baziliko
  • 1 valgomojo šaukšto žaliojo kario pastos
  • 100 g konservuotų bambukų ūglių
  • Aliejaus kepimui

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia, vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Dideliame puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite vištienos kubelius, įdėkite kario pastą. Kepkite 5 min.
  3. Į tą patį puodą supilkite kokosų pieną, cukrų, žuvies padažą. Viską gerai išmaišykite. Patroškinkite kelias minutes.
  4. Kubeliais supjaustykite baklažaną ir suberkite juos į puodą. Taip pat į puodą sudėkite ir bambukų ūglius. Viską troškinkite 10 min.
  5. Viskas – karis beveik pagamintas. Tereikia į jį įspausti dviejų žaliųjų citrinų sultis, suberti susmulkintus baziliko lapelius bei čili pipirą.
  6. Patiekite su virtais ryžiais (idealiai tinka jasmine ryžiai). Skanaus!

 

Tradicinis Indonezijos patiekalas: kepti ryžiai Nasi goreng

Nasi goreng –  patiekalas, kurį Indonezijoje galime rasti kone visur: tiek restoranuose, tiek greito maisto kioskeliuose, užkandinėse ir pan. Tai – kepti ryžiai su įvairiausiomis daržovėmis, imbieru, čili pipiru, kitais prieskoniais ir būtinai keptu kiaušiniu ant viršaus. Pabandykite šį patiekalą pasigaminti namuose: užtruksite tikrai trumpai ir galėsite mėgautis sveiku, skaniu ir aromatingu maistu.

2 porcijoms jums reikės:

  • 200 g rudųjų ryžių
  • 1 nedidelio čili pipiro
  • 1 nedidelio gabalėlio imbiero
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 šalotinio svogūno (jeigu nerandate, tiks ir paprastas baltasis svogūnas)
  • 1 vidutinio dydžio morkos
  • 50 g špinatų
  • 1 žaliosios citrinos
  • ¼ arbatinio šaukštelio ciberžolės miltelių
  • 2 valgomųjų šaukštų sojos padažo
  • 2 kiaušinių
  • 1 valgomojo šaukto „kecap manis“ padažo (galima rasti didesnėse parduotuvėse, Azijos prekių skyriuje)
  • Saujelės kalendros

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia, išvirkite ryžius kaip nurodyta ant pakelio. Palikite juos atvėsti.
  2. Nedideliais kubeliais supjaustykite morką. Smulkiai supjaustykite čili pipirą, imbierą, česnaką ir svogūną.
  3. Į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus ir įkaitinkite. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną. Apkepkite 2 min, kol svogūnas įgis švelniai auksinę spalvą.
  4. Į keptuvę berkite čili, imbierą ir česnaką. Viską kepkite dar 2 min.
  5. Ant viršaus suberkite morkas. Viską pakepkite dar 1 min vis pamaišydami.
  6. Ant svogūnų, čili, imbiero, česnako ir morkų užpilkite šiek tiek vandens. Keptuvę uždenkite dangčiu ir viską troškinkite 3 min.
  7. Sudėkite špinatus, suberkite ciberžolę, viską išmaišykite. Kepkite, kol keptuvėje visai nebeliks vandens. Tada daržoves perdėkite į atskirą dubenėlį.
  8. Į švarią keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus. Sudėkite jau atvėsusius virtus ryžius. Kepkite ant didesnės ugnies maždaug 4 min.
  9. Į keptuvę, ant ryžių, sudėkite visas prieš tai paruoštas daržoves. Taip pat supilkite sojos padažą, „kecap manis“ padažą, ½ žaliosios citrinos sultis. Viską gerai išmaišykite.
  10. Į kitą keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus. Įmuškite kiaušinius. Kepkite maždaug 2 min: svarbu, kad baltymas šiek tiek apskrustų, tačiau trynys vis dar liktų skystas. Ant kiaušinių pabarstykite šiek tiek druskos.
  11. Serviruokite: į lėkštės sudėkite ryžius su daržovėmis. Ant viršaus dėkite kiaušinį. Tada pabarstykite kalendrą, smulkiai supjaustytą čili pipirą. Šalia patiekite po griežinėlį žaliosios citrinos. Skanaus!

 

Tailandietiškas lipnių ryžių ir mangų desertas

Jeigu dar niekada neragavote tradicinio tajų deserto, kuris gaminamas iš ryžių ir mangų, būtinai tą padarykite! Pasigaminsite itin paprastai, o skonis tikrai nuneš į egzotiškąjį Tailandą. Rekomenduojame.

4 porcijoms jums reikės:

  • 2 prinokusių mangų
  • 160 g lipnių ryžių (sušiams naudojami ryžiai)
  • 180 g kokosų pieno
  • 3 arbatinių šaukštelių cukraus
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio grūstų migdolų (pabarstymui)

Gaminimo eiga:

  1. Iš vakaro gerai praskalaukite ryžius. Užpilkite juos šaltu vandenius ir palikite brinkti per naktį.
  2. Ryte kibkite į darbą. Nusausinkite ryžius. Supilkite juos į kiaurasamtį, kuris nebijo karščio ir palikite jį virš verdančio puodo maždaug 20 min, kol ryžiai, garų pagalba, visiškai suminkštės.
  3. Į puodą supilkite kokosų pieną, įdėkite druską ir cukrų. Užkaitinkite. Maišykite, kol cukrus ištirps, o kokosų pienas užvirs.
  4. Užvirusį kokosų pieną perpilkite į dubenėlį. Palikite, kol atvės.
  5. Ant ryžių užpilkite atvėsusį kokosų pieną. Gerai išmaišykite ir palikite maždaug 10 min.
  6. Per tą laiką, kol kokosų pienas susigers į ryžius, nulupkite mangus. Supjaustykite juos skiltelėmis.
  7. Serviruokite: į lėkštes dėkite po kalnelį ryžių. Šalia išdėliokite mangų skilteles. Ant ryžių užbarstykite po žiupsnelį grūstų riešutų. Viskas – desertas jau pagamintas. Skanaus!