Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Pasižvalgykime po Graikijos virtuvę

2012-08-01
Опубликовать вашу статью

Ne mažiau žinomas suvlaki – ant iešmų keptiems nedideliems ėrienos ar vištienos gabaliukams. Pagaliau daugelis žino gan paprastus, tačiau skirtingai ruošiamus, gardinamus įvairiais prieskoniais mėsos ar žuvies troškinius su daržovėmis.

Sunkiai rasite nors vieną graikišką patiekalą, kuris būtų ruošiamas arba bent jau patiekiamas be alyvuogių aliejaus. Ne mažiau populiarios ir šviežios citrinų sultys, naudojamos gaminant ir salotas, ir troškinius, ir sriubas, bei trinti pomidorai.

Graikai savo virtuvėje naudoja begalę įvairiausių žolelių bei prieskonių ir kažin ar įmanoma išskirti populiariausius; bent jau iš žinomų mums populiarios mėtos, čiobreliai, cinamonas.

Vienas iš seniausių istorijoje žinomų receptų – žuvies ruošimo receptas. Tačiau iš tiesų nieko čia stebėtina – Graikijoje, turinčioje daugybę pakrančių, žuvis yra kasdienis maistas. O gaminama ir patiekiama ji įvairiausiais būdais: karšta ir šalta, kepta, troškinta, įdaryta, sūdyta, džiovinta, marinuota, rūkyta.

Tikrai populiarūs patiekalai iš mums gana egzotiškų jūros gėrybių – marinuoti aštuonkojai (htapodi marinato), įdaryti arba kepti kalmarai (kalmarakja gemista arba tiganita), plovas su krevetėmis (jarides me pilafi). Vienas iš pikantiškiausių – savotiškas paštetas iš smulkintos žuvies (dažniausiai – tuno), trintų morkų ir svogūnų.

Populiariausia mėsa Graikijoje – ėriena, veršiena, aviena, paukštiena. Graikai itin mėgsta gaminti ir įvairiausius patiekalus su mėsos faršu. Dažnai tai gana paprasti apvalūs ar pailgi maltinukai, tačiau troškinami arba patiekiami ypatingame padaže, kuris naudojant mėtas ar cinamoną, įgauna beveik dievišką skonį. Mėsos faršu su įvairiais priedais įdaromi pomidorai, saldžiosios paprikos, aguročiai.

Graikai labai vertina ir mėgsta daržovių patiekalus. Populiariausios – baklažanai, mažyčiai, valgomi tiesiog su lapais artišokai, špinatai, pomidorai, moliūgai, saldžiosios paprikos. Labai populiarios įvairios ir šviežių, ir virtų daržovių salotos. Pačioje Graikijoje – tai įvairiausių šviežių daržovių rinkinys su alyvuogių aliejumi, alyvuogėmis ir, labai dažnai, sūriu (fetos, brynzos). 

Kaip ir visos Viduržemio jūros tautos, graikai didžiuojasi puikios kokybės vynu. Jo gaminama įvairiausių rūšių, tačiau Graikijoje labai mėgstamas, o populiarus ir užsienyje – recina, vynas su sakų prieskoniu. Be vynų, dar dera paminėti anyžinę degtinę uzo, likerį kumkuat ir visiems puikiai žinomą brendį metaxa.

Nuo senų senovės Graikijoje buvo populiarios įvairios žolelių arbatos, tačiau visame pasaulyje išpopuliarėjo graikiška kava, pačioje Graikijoje tapusi populiari palyginti neseniai – prieš 200–300 metų. Graikiška kava šiek tiek primena turkišką, tačiau ši ruošiama su pipirais ir kardamonu, o graikiška – be šių priedų ir visada – šiek tiek saldesnė. Ruošdami tradicinę kavą graikai labai smulkiai, iki miltų, sumala kavos pupeles, užpliko šiuos „miltelius“ mažame puodelyje ir dažniausiai patiekia su stikline šalto vandens.

Bet kokiu atveju vienas žinomiausių – kartais kepamas plokščias, kartais primenantis vyniotinį, pyragas su riešutais ir medumi baklava. Graikijoje mėgstami švieži, džiovinti ar cukruoti vaisiai ar jogurtas su medumi. Desertai labai mėgiami ir valgomi bet kuriuo pietų metu.