Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Olandiška žirnių sriuba (pasaulio virtuvės)

2007-11-10
Опубликовать вашу статью

Olandų virtuvė turi keletą produktų ir patiekalų, kuriuos žino visas pasaulis, tai: gouda ir kiti sūriai, maatjesharing – truputį pasūdyta silkė, valgoma žalia. Dar vienas olandų virtuvės simbolis – žirnių sriuba arba erwtensoep, snert. Kiekviena šeimininkė ją ruošia savaip. Sriuba puikiai tinka pamaitinti gausiai susirinkusius svečius ar laikyti šaldiklyje mažomis porcijomis.

Tikra žirnių sriuba turi būti gaminama su kiauliena. Tradiciškai į sriubą dedamos rūkytos kiaulienos dešrelės gelderse rookworst.

Dar viena savybė – tirštumas: gera sriuba bus tik ta, kurioje laikysis įstatytas šaukštas. Norėdami, kad sriuba išties būtų tiršta, ją reikia pagaminti prieš dieną, o prieš patiekiant, labai atsargiai pašildyti. Kelioms porcijoms pašildyti puikiai tiks mikrobangų krosnelė, tačiau, jei norite pašildyti didžiulį puodą, jums reikės šiek tiek įkaitusios orkaitės (retkarčiais pamaišykite sriubą, tik nenaudokite plastikinių šaukštų) arba viryklės (šildykite ant silpnos ugnies, kartais pamaišykite). Jeigu ugnis bus per didelė, vietoj sriubos turėsite tirštą juodą pyragą.

Įprastai sriuba valgoma žiemą, patiekiama dideliame dubenyje, su rugine duona (roggerbrood), sūriu ir sviesto gabalėliu bei labiau panaši į troškinį, o ne į sriubą. Ant duonos gali būti dedama mėsa ir valgoma su garstyčiomis.

Sriuba Olandijoje patiekiama vidurdienį arba per vakarienę kaip pirmasis patiekalas. Be žirnių sriubos, šioje šalyje populiarios pomidorų, pupelių, morkų, garstyčių, pastarnokų sriubos. Būtinai paragaukite vaisinės sriubos watergruwel, kuri gaminama iš džiovintų slyvų, razinų, perlinių kruopų, vaisių sulčių.

Jei norėsite pasigaminti olandišką žirnių sriubą, jums reikės: 500 g džiovintų žirnių, 650 g kiaulienos, 1 sultinio kubelio, 1 nedidelės saliero šaknies, 2 porų, 1 morkos, 500 g šviežios dešros, 2 virtų bulvių, 100 g kumpio su lašiniais, baltųjų pipirų, druskos, lauro lapelių.

Iš vakaro užmerktus žirnius išvirkite. Atskirai išvirkite mėsą su sultinio kubeliu, supjaustykite ją gabaliukais. Smulkiai supjaustykite daržoves, dešrą, kumpį ir viską sudėkite į mėsos sultinį. Sriubą pagardinkite pipirais ir druska. Sriubą patiekite su juoda duona, kumpiu su lašinukais ir garstyčiomis.

Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Interneto archyvo nuotraukos
Meniu.lt informacija

 

 

 


Dėkojame Nyderlandų 
Karalystės ambasadai