Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Naujieji metai kvepia spurgomis

2007-11-28
Опубликовать вашу статью

Olandams Naujieji – tai puikus metas linksmintis ir švęsti. Naujuosius metus šeimininkės pasitinka susitvarkiusios ir išsivaliusios namus. Per namus nešama kadagio šakelė, kuri paskui sudeginama. Olandai tiki, kad tokiu būdu pašalinamos visos bakterijos ir ligos.

Šios šalies gyventojai turi savitą Naujųjų metų šventimo būdą. Tai šeimos ir draugų šventė. Dažniausiai olandai lieka namuose su dideliu būriu artimųjų, žaidžia žaidimus, linksminasi ir labai daug triukšmauja. Olandai įsitikinę, kad garsiai triukšmaudami, jie atbaido blogąsias dvasias. Taip pat dėl šios priežasties šaudomi fejerverkai. Vidurnaktį visi geria šampaną ir eina žiūrėti fejerverkų. Degindami laužus olandai palydi senuosius ir sutinka Naujuosius metus. Vaikai Naujųjų metų rytą keliasi anksti ir bėga pakelti kaimynų, dainuoja daineles. Už tai duodama saldainių, monetų, obuolių.

Naujųjų metų vakarą olandų namai kvepia tradiciniais desertais: appelflappen, appelbeignets – obuoliai tešloje ir oliebollen. Visų šių skanėstų galima nusipirkti parduotuvėje ar išsikepti patiems.

Oliebollen – tai mielinės tešlos kamuoliukai, su vaisiais, obuolių griežinėliais, razinomis, patiekiami apibarstyti cukraus pudra. Jungtinėse Amerikos Valstijoje oliebollen yra žinomi kaip donuts – spurgos. Šios spurgos p opuliarios atrakcionuose, lauke vykstančiose šventėse. Tešla gaminama iš miltų, kiaušinių, mielių, druskos, pieno, kepimo miltelių, razinų, kartais obuolių griežinėlių. Tešla turi kilti apie valandą. Paskui, naudojant šaukštą, tešlos gabaliukai leidžiami į įkaitintą aliejų. Naujųjų metų vakarą pirmiausia olienbollen valgomi su kava, tada su šampanu.

Olandai per Naujuosius metus taip pat mėgaujasi vynu, gaiviaisiais gėrimais, sūriu, trapios tešlos gaminiais, avižiniais paplotėliais, pyragais.

Tarp Sinterklaasavond šventės (Šv. Nikolo diena) ir Naujųjų metų valgomi anyžiais, mėtomis, migdolais ar vanile paskaninti saldainiai borstplaat.