Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Nacionalinis škotų patiekalas – hagis (svetur)

2006-08-31
Опубликовать вашу статью

Hagis yra nacionalinis škotų patiekalas, nors škotai labai mėgsta svečiams iš užsienio pasakoti, kad pastarasis yra miške gyvenanti mitinė būtybė, kurią dėl jos išmanumo labai sunku sumedžioti. Iš tikro hagis tėra maltomis kepenėlėmis, plaučiais ir širdimi prikimštas avies skrandis – tam tikra dešros rūšis.

Hagis Škotijoje gaminamas ir parduodamas ištisus metus, tačiau yra metuose keletas dienų, kuomet šis patiekalas susilaukia ypatingo dėmesio. Tai Naujųjų išvakarės arba pirmoji Naujųjų metų diena ir Bernso naktis (sausio 25 d.), kuomet minimos vieno garsiausių Škotijos rašytojų Roberto Bernso gimimo metinės. Iškilmių priežastimi, o kartu ir dalimi yra šio poeto sukurtas eilėraštis apie hagį (Robert Burns (1759-1796), To a Haggis).

Ceremonijos metu padavėjas, einantis paskui viskį nešantį padavėją, skambant dūdmaišiais atliekamai muzikai, patiekalą į valgomąjį įneša sidabrinėje negilioje, pailgoje lėkštėje. Šventės šeimininkas pirmasis įpjauna patiekalą ilgų peiliu ir deklamuoja Roberto Bernso eilėraštį.

Po šios ceremonijos, vėlgi lydimas dūdmaišių garsų, hagis grąžinamas į virtuvę, kur yra ruošiamas patiekti su griežčio ir bulvių piurė (clapshot). Hagis užgeriamas viskiu, patiekiamu mažose taurelėse.

Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka
Daugiau apie pasaulio virtuves: http://virtuves.meniu.lt