Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Nacionaliniai turkų patiekalai – pilaf ir manti

2007-09-09
Опубликовать вашу статью

Jei kada apsilankysite Turkijoje, būtinai paragaukite vieno iš pagrindinių turkų virtuvės patiekalų – plovo. Paplitusios dvi šio valgio rūšys: kvietinių kruopų arba ryžių plovas. Plovas iš kvietinių kruopų gaminamas su mėsa, nepjaustytais svogūnais, pjaustytais pomidorais, žaliomis paprikomis, pakepintomis svieste, verdamas jautienos sultinyje.

Skiriamasis turkiško plovo bruožas – birūs, sviestiniai ryžių gabaliukai. Ryžiai taip pat gali būti patiekiami kaip garnyras mėsos, daržovių ar vištienos patiekalams. Plove gali būti baklažano, vištienos gabaliukų, pupų arba žirnių.

Tikima, kad ryžių patiekalų skonis priklauso nuo sviesto ir mėsos nuoviro. Šiais laikais sviestą daugelis žmonių keičia alyvuogių aliejumi. Skiriami šie pagrindiniai patiekalai iš ryžių:

· Sade pilav – ryžiai, kurie gali būti naudojami kaip garnyras visiems patiekalams;
· Etli pilav – ryžiai su mėsos gabaliukais;
· Nohutlu pilav – ryžiai, virti su žirniais;
· Ic pilav – ryžiai su kepenėlių griežinėliais, razinomis, žemės riešutais, kaštainiais, medumi, cinamonu, įvairiomis žolelėmis;
· Patlicanli pilav – ryžiai su baklažanu;
· Ozbek pilavi – ryžiai su aviena, svogūnais, pomidorais, morkomis;
· Acem pilavi – ryžiai su aviena, virti be mėsos nuoviro, pistacijomis, cinamonu ir kt.;
· Bulgur pilavi – ryžiai su bulgur (pomidorai, žaliasis pipiras ir malta mėsa maišomi su bulgur).

Turkijoje tradicinis sekmadienio pusryčių patiekalas visai šeimai – manti. Tai maži tešlos virtinukai, įdaryti specialiu mėsos įdaru. Mėsa pasūdoma, pagardinama svogūnais, pipirais ir smulkiai supjaustytomis žolelėmis. Šis patiekalas valgomas su specialiu padažu iš jogurto, česnako, aliejaus, paprikos, kinietiško pipiro, petražolės, baziliko.

Namuose pagaminti makaronai vadinami eriste. Gali būti gaminami su daržovėmis arba dedami į sriubą, ryžius.

Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Nuotrauka www.turkishcookbook.com