Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

„Loison“ – tradicijų ir aistros derinys (svetur)

2006-12-23
Опубликовать вашу статью

Kai lankėmės Italijos šiaurės rytų dalyje besidriekiančiame Veneto regione, Vičencos provincijoje, iki Kalėdų buvo dar labai toli. Tačiau „Loison“ – tiek Italijoje, tiek kitose pasaulio šalyse puikiai žinoma konditerijos įmonė, gaminanti gardžius tradicinius itališkus kalėdinius kepinius panettone, pandoro ir ne tik juos – jau tuomet gyveno šventinėmis nuotaikomis, nes „Loison“ pasiruošimas pelningiausiam įmonės metų laikui trunka bene visus metus.

„Loison“ verslo istorija
„Loison“ – šeimos verslas, plėtojamas nuo 1938 metų, kuomet Tranquillo Loison nedideliame Costabissara miestelyje, esančiame į šiaurę nuo Vičencos, įkūrė pirmąją kepyklėlę-parduotuvę. Kepyklėlėje tuomet be duonos gaminių buvo pardavinėjami ir tradiciniai šalies pyragai bei pyragėliai, tokie kaip tradicinė itališka saldi bandelė focacce. Tranquillo Loison stengėsi pirkėjams pasiūlyti puikių, su meile pagamintų tradicinių šalies kepinių. Tikslas buvo įgyvendintas, nes ir šiandien „Loison“ geriausiai apibūdina sąvokos „tradicija“ ir „aistra“.

Šešiasdešimtaisiais, Italijai išgyvenant ekonominį pakilimą, vartotojai didesnį dėmesį pradėjo skirti maisto produktams, pirmenybę teikdami aukščiausios kokybės gaminiams. Būtent tuomet konditerinius gaminius gaminančios įmonės veikla, kurią perėmė Tranquillo sūnus Alessandro, tapo specializuota. 1969 metais Alessandro Loison atidarė naują konditerijos cechą, kuriame buvo galima pagaminti didesnį įvairių kokybiškų kepinių kiekį.

Šiandien 4000 kv. m plotą užimančioje „Loison“ kepykloje, išlikusioje Costabissara miestelyje ir valdomoje jau trečiosios Loison kartos atstovo Dario Loison, nuolatos dirba vos 15 žmonių (sezono metu darbuotojų skaičius padidėja iki 30). Kiekvieną dieną įmonėje iškepama apie 4-5 tūkst. kg kepinių. Net 50 proc. jų yra eksportuojama į Europos šalis (Šveicariją, Vokietiją, Prancūziją, Belgiją, Angliją, Ispaniją, Graikiją ir kt.), JAV, Kanadą, Braziliją, Meksiką, Pietų Afriką, Japoniją, Australiją ir kitur. Įmonė savo produkciją ketina pristatyti ir Vidurio Europos valstybėms.

Kokybės garantas – tradicija ir modernumas
„Loison“ kepykloje tradicijos ir modernumas puikiai dera. Šiuo metu, kaip ir 1938 metais, lėtas darbo etapų atlikimas garantuoja, kad pyragai išliks švieži ir aromatingi ilgą laiką.

Produktų kokybė visų pirma priklauso nuo ingredientų kokybės. „Loison“ produkcijos gamyboje stengiamasi naudoti tik kokybiškiausius produktus: geriausius prieskonius, šviežiausią Veneto regiono pieną, kiaušinius, sviestą, aromatingus vynus (pvz., „Torcolato“ iš Breganze, prosecco vynus iš Valdobbiadene), saldžius apelsinus iš Sicilijos, kokybišką šokoladą iš Pietų Amerikos ir kt. Priešingai nei kitų gamintojų, „Loison“ produkcijos etiketėse nurodoma kiekvieno produkto kilmės šalis.

Gaminio kokybė priklauso ir nuo konditerio, kurio tikslas – išsaugoti senas tradicijas bei pritaikyti jas prie besikeičiančių vartotojų norų. Pasak dabartinio „Loison“ verslo vadovo Dario Loison, konditeris į praeitį turi žiūrėti kaip meistras, o į ateitį – kaip verslininkas, nes tik tokia darbo strategija gali užtikrinti produkcijos sėkmę.

Galiausiai labai svarbu kruopščiai stebėti ir kontroliuoti kiekvieną pyrago ar kito konditerijos gaminio kepimo etapą: nuo produktų, reikalingų tešlai pagaminti, įsigijimo, iki galutinio produkto supakavimo. Taip kruopščiai ir atsakingai „Loison“ leidžia dirbti išlaikomi puikūs santykiai su produktų tiekėjais ir daugelio metų darbo šioje srityje patirtis.

Pavyzdžiui, natūralus raugas „Loison“ ruošiamas tik iš natūralių produktų, be cheminių priedų. Pagamintoje iš miltų ir vandens, tešloje yra labai daug mikroorganizmų (pvz., 2000 bilijonų laktobakterijų), lemiančių optimalų tešlos iškylimą. Organizmai panettone pyragams leidžia atskleisti visas geriausias savybes bei išlikti kokybiškiems gana ilgą laiką. Lėtas ir kruopštus panettone ruošimo pagal senas tradicijas procesas, iki tol, kol panettone būna visiškai paruoštas pardavimui, užtrunka 72 valandas.

„Loison“ pripažinimą įrodo ne tik dideli pardavimai ir puikūs pirkėjų atsiliepimai. Įmonės gaminiai daug kartų buvo įvertinti Tarptautinio skonio ir kokybės instituto (International Taste & Quality Institute).

Produkcijos asortimentas
„Loison“ viso pasaulio smaližiams siūlo per 300 skirtingų rūšių kepinių, tarp kurių ir garsieji mieliniai pyragai ypatingoms progoms: panettone ir pandoro Kalėdoms bei colomba (balandžio formos pyragas) ir focaccia (saldi bandelė) Velykoms. Be abejo, per daugelį metų visiškai tradicinius receptus į šalį nustūmė atnaujinti jų variantai, sukurti dėl kintančių rinkos poreikių. Taip atsitiko ir tradiciniam panettone, kuris nuo seno (pagal milaniečių receptą) buvo kepamas plokščios formos, su kryžiaus ženklu ant viršaus. Šiandien „Loison“ panettone pyragų siūlo pačių įvairiausių rūšių: skirtingais papuošimais, įdarais ar glajumi, svorio nuo Mignon (100 g porcija) iki Magnum (nuo 3 iki 10 kg), skirtų banketams ar kitoms didelėms šventėms.

Tas pats nutiko ir kalėdiniam pandoro, kuris laikui bėgant buvo pagardintas lašeliu likerio ir trupučiu kakavos, įdarytas apelsinų, šokolado ir kitokių kremų įdarais. Tačiau italai labai mėgsta ir grynai tradicinį šio pyrago variantą.

„Loison“ kepiniai pagal savo rūšis skirstomi į atskiras kolekcijas. Skirtingų kolekcijų kepiniai pakuojami į išskirtines – originalias, elegantiškas, kiekvieno konkretaus kepinio charakteristiką pabrėžiančias – produkto pakuotes („Damasco“ kolekcijos panettone – į standaus muslino maišelius, „Rondo Veneziano“ – į velveto medžiagos maišelius, „Rossini“ – kartonines dėžutes, „Perla“ – šilkinius maišelius ir kt.). Konkrečios kolekcijos asortimentas vėlgi atitinkamai pažymimas skirtingos spalvos kaspinais, gėlėmis, grandinėlėmis, segtukais ir kitais papuošimais. Išskirtinė pakuotė (kaip ir itin kokybiška produkcija) – vienas iš būdų mažai įmonei išsiskirti iš gausios minios konkurentų.

Be specialių kepinių ypatingoms šventėms, didžiąją „Loison“ produkcijos dalį sudaro pagal tradicinius receptus pagaminti pyragai, pyragaičiai ir kiti kepiniai kiekvienai dienai, tokie kaip štrudeliai, kreminiai sluoksniuotos tešlos pyragėliai, nedideli vaisiniai pyragai ir maži apvalūs pyragėliai ciambelle, didelis pasirinkimas įvairių sausainių iš „Dolci Pensieri“ linijos. Naują perspektyvą įmonei suteikė ir rinkai pristatytas panettone be cukraus, skirtas sergantiems diabetu.

Parengė Gintarė Jankauskaitė
Meniu.lt informacija
„Loison“ ir autorės nuotraukos