Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Libijos virtuvė (pasaulio virtuvės)

2008-01-07
Опубликовать вашу статью

Libijos Arabų Socialistinė Liaudies Džamahirija (Libija) – valstybė Afrikos šiaurėje, prie Viduržemio jūros. Ribojasi su Egiptu rytuose, Sudanu pietvakariuose, Čadu ir Nigeriu pietuose, Alžyru ir Tunisu vakaruose.

Arbata šioje šalyje geriama iš mažyčių stiklinaičių, o prie jos dažnai pasiūloma mėtų su žemės riešutais. O ką valgo Libijos gyventojai?

Šalies virtuvė turi arabiško ir viduržiemio regiono kulinarinių bruožų, taip pat nemažai įtakota Italijos virtuvės, nes kadaise Libija buvo šios šalies kolonija. Libijos virtuvėje dominuoja aviena, žuvis, daržovės, makaronai, jūros maistas... Be tradicinio daugelio Afrikos šalių ir Vidurinių Rytų patiekalo cous-cous, Libijos gyventojai mėgaujasi apelsinais, abrikosais, figomis, datulėmis, alyvuogėmis.

Libiečiai paprastai valgo namuose, tik penktadieniais tradiciškai jie rengia piknikus su artimaisiais. Alkoholis čia griežtai uždraustas, tačiau galima gaivintis vaisių sultimis, mineraliniu vandeniu.

Ruuz – ryžiai su įvairiais prieskoniais, mėsa ir daržovėmis.

Sharba Libiya – pomidorų sriuba.

Bazin – pasta, pagaminta iš miežių, vandens ir druskos.

Asida – nacionaliniu laikomas desertas – tai iš kvietinių miltų tešlos pagamintas ir išvirtas bandelės formos kukulaitis ir patiekiant užpilamas datulių sirupu arba medumi. Valgomas rankomis, kaip ir daugelis patiekalų šioje šalyje.

Šalyje dažnai vyksta įvairios šventės su tradiciniais šokiais ir muzika, o kavos parduotuvėlės bei arbatos namai atviri ištisą parą tiek savam, tiek šalies svečiui.

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt )
Parengta pagal įvairius interneto šaltinius
Nuotr. www.sxc.hu