Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Lenkijos miškų delikatesai – grybai (svetur)

2006-09-01
Опубликовать вашу статью

Grybai Lenkijos miškuose renkami nuo neatmenamų laikų, todėl yra pagrindinė daugelio lenkų virtuvės patiekalų sudedamoji dalis. Plačiuose šalies miškuose randama labai daug grybų rūšių. Iš populiariausių minėtini rudmėsės, briedžiukai, šilbaravykiai ir kt. Nuo senų laikų lenkų turtuoliai grybus laikė delikatesu, o neturtingi žmonės rinkdami grybus papildomai užsidirbdavo.

Grybautojams Lenkijos miškai ir šiandien yra aukso gyslos. Tuo labiau, kad keletą metų, ypač pokario metais, grybų rinkimas užėmė svarbią vietą visuomeniniame gyvenime. Niekas lenkams nesuteikia tiek džiaugsmo, kaip vykimas su draugais grybauti. Tokios išvykos dažniausiai baigiasi pikniku.

Oficialiai trisdešimt vienos rūšies grybai Lenkijoje parduodami ir naudojami švieži. Tačiau tokių grybų, kurie naudojami švieži, galima priskaičiuoti žymiai daugiau, nes nemažai jų auga pavieniuose šalies regionuose ir yra laikomi vietinės reikšmės. Ypatingai daug grybų randama Zielona Gora, Pila ir kt. administraciniuose šalies rajonuose.

Penkiolika grybų rūšių yra parduodami džiovinti. Aromatingi džiovinti grybai naudojami gaminant padažus, sriubas, kaip įdarai ar priedai prie kitų valgių. Su grybais gaminami tokie klasikiniai lenkų virtuvės valgiai, kaip zrazy (maži mėsos vyniotiniai, įdaryti grybais), bigos (troškinti rauginti kopūstai su įvairia mėsa), barszcz (raudonųjų burokėlių sriuba su kepta antiena) ir kepta jautiena su grietinėle.

Klasikinis grybų gaminimo būdas – troškinimas grietinėje, tačiau gana populiarus Lenkijoje yra ir marinavimas. Marinuojant ant grybų yra užpilamas pasūdytas vanduo, įdedama kelių rūšių pipirų ir lauro lapų. Grybų marinavimo tradicija susiformavo praėjusio amžiaus pradžioje. Prie marinuotų grybų paprastai patiekiama degtinė.

Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka