Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Lenkai muša sūrio rekordus (svetur)

2007-05-25
Опубликовать вашу статью

Lenkijos Tatrų kalnų regione yra gaminamas „oscypek“. Tai kietas, baltas, rūkytas ir sūdytas sūris, gaminamas iš avių pieno. Kartais pridedama karvės pieno.

Ilgai kovota dėl šio sūrio unikalumo pripažinimo. Atvažiavo speciali komisija iš Prancūzijos – svėrė, matavo, stebėjo, ir galiausiai 2005 metų rugsėjo 28 dieną „oscypek“ buvo užregistruotas kaip nacionalinis Lenkijos produktas.

Po metų sugalvota pagaminti didžiausią iki šiol „oscypek“. Dažniausiai šio sūrio svoris nesiekia kilogramo, taigi rekordui sumušti užtektų pagaminti vos 1,5 kg sveriantį „oscypek“. Tačiau nuspręsta pagaminti sūrį, kuris svertų 10 kartų daugiau nei įprastas. Buvo pagamintas gigantiškas 7,3 kg „oscypek“. Šio sūrio rekordas  pirmą kartą pakliuvo į Gineso rekordų knygą.

„Oscypek“ gamybos procesas gan įdomus. Viskas prasideda nuo avių melžimo kalnų ganyklose. Po to pienas košiamas per lininį audinį į didelę statinę. Svarbu, kad pieno temperatūra butų natūrali – 36-40 oC.  Įmaišomas skystis  su enzimais, išskiriamais veršelio skrandžio gleivinės. Enzimai padeda skaldytis pieno baltymams. Jau po pusvalandžio maišant išgaunama sūrio masė. Ši masė mušama medine lazda į mažus gabaliukus ir po to plikoma iki 60-70 laipsnių pašildytu vandeniu. Sūris nusėda dugne ir tada yra minkomas ir formuojamas į vientisą gabalą. Mediniu semtuvu pasemus reikiamą kiekį sūrio iš jo išspaudžiamos išrūgos, keliskart nardinant sūrį karštame vandenyje. Sūris talpinamas į specialią medinę formą ir nardinamas į sūdytą vandenį, kuris naikina užkratus ir ištraukia likusį vandenį iš sūrio. Vandenyje yra tiek druskos, kad sūris neskęsta. Po to sūris dedamas po stogu ir 4-7 dienas yra lėtai rūkomas laužo dūmuose. Palėpėje šis sūris gali išgulėti visą žiemą. Jis nebijo nei saulės nei šalčių.

Kai yra paklausa yra ir pasiūla – pardavinėjamos gatvėse šio sūrio imitacijos gaminamos iš karvės pieno, pridedant tik mažą dalį avies pieno, dažnai tai net nėra rūkyti sūriai.

Sakoma, kad tik tikras kalnietis gali pagaminti tradicinį „oscypek“ - toks sūris kvepia dūmais.

Pagal internetą parengė Elena Germanovič
Interneto archyvo nuotrauka
Meniu.lt informacija