Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Laoso virtuvė (pasaulio virtuvės)

2008-01-13
Опубликовать вашу статью

Laosas – viena iš Pietryčių Azijos valstybių. Laoso Liaudies Demokratinė Respublika (Laosas) – tai nedidelė valstybė pietryčių Azijoje. Ribojasi su Mianmaru, Kinija, Vietnamu, Kambodža ir Tailandu. Ši šalis gana skurdi, daugelis vietos gyventojų augina ryžius, kukurūzus, saldžiąsias bulves, kitas daržoves. Šalyje populiari Vietnamo virtuvė, o sostinėje Vientiane galima paskanauti prancūziškų patiekalų, jaučiama ir Tailando, Kinijos kulinarijos įtaka.

Tradicinis laosiečių maistas yra gana sausas ir aštrus. Ryžiai yra bene pagrindinis maisto produktas. Iš jų ruošiami lipnieji ryžiai, ryžių makaronai, iš jų miltų kepami blynai. Lipnieji ryžiai valgomi tik rankomis. Taip pat šalies virtuvėje svarbią vietą užima žuvies pagardai bei imbieras, patiekalams skaninti vartojama daugybė prieskoninių žolelių: česnakai, šitake grybai, kalendra, įvairiausi „čili“ pipirai, bazilikai, mėtos, krapai... Laosiečiai mėgaujasi ir įvairiais saldėsiais: aliejuje keptomis spurgomis, karamelinėmis spurgomis su abrikosais, ledais įdarytais pyragaičiais. Vietiniai gardžiuojasi džiovinta mėsa, patiekalams ruošti naudoja ir subproduktus, pavyzdžiui, vištų širdis.

Laap – tradicinis Laoso patiekalas, ruošiamas iš kapotos bei prieskoniuose marinuotos mėsos ar paukštienos, rečiau – žuvies. Valgoma su lipniaisiais ryžiais ir šviežiomis daržovėmis.

Tam mak hung – laosietiškos salotos su papaja, krevetėmis (paprastomis bei džiovintomis), česnakais, „čili“ pipirais, riešutais ir kitais ingredientais.

Pho – ryžių makaronų sriuba, dažniausiai patiekiama su jautiena arba kiauliena. Vegetariška sriuba verdama be mėsos.

Leu at – kraujinis pudingas.

Luk sin – aliejuje kepti mėsos kukulaičiai.

Nam vaan – saldūs želė gabalėliai kokoso piene.

Tom tin moo – kiaulės kojų sriuba.

Mok kai – garuose paruošta vištiena su bananų lapais.

Laose galima paragauti ir iš neįprastų ingredientų pagamintų patiekalų, pavyzdžiui, valgių iš šunienos (ypač mėgiamas šunienos barbekiu), įvairių vabzdžių (nuo vikšrų iki žiogų), keptų varlių. Varlės dažniausiai patiekiamos kaimo gyventojų vestuvėse. Dvi lėkštėje patiektos varlės – poros simbolis. Žinoma, po tokių kepinių galima pagurkšnoti vietinio alaus ar ryžių viskio lao lao.

Laosietiška kava labai stipri ir tiršta, patiekiama mažose stiklinaitėse kartu su kondensuotu pienu. Prie jos visada patiekiama silpna juoda arbata arba šiltas vanduo. Arbata irgi stipri, prie jos taip pat patiekiamas kondensuotas pienas.

Jolanta Bagurskienė
Parengta pagal internetą
Nuotraukos: http://synti.com
Meniu.lt informacija