Pasaulyje yra net 153 šalys, turinčios priėjimą prie jūros, ir kiekvienos iš jų virtuvėje rasite bent šiek tiek jūros gėrybių. Tai nestebina – žuvis ir jūros gėrybės nuo seno yra žinomos kaip puikus maisto medžiagų šaltinis, be to, pasižymi nepakartojama skonių įvairove.
Mažyčiame žvejų kaimelyje ar dideliame uoste, triukšmingame vietiniame turguje ar prabangiame restorane, keliaujant po įvairias pasaulio šalis galima rasti visko nuo puikių lašišų ar tuno iki krevečių, kalmarų ir midijų.
Jeigu esate jūros gėrybių mėgėjas, štai keletas pasaulio vietų, kurias vertėtų aplankyti.
Dar Es Salaam, Tanzanija.
Prie Indijos vandenyno įsikūręs Dar Es Salaamas prieš šimtmetį buvo tik mažas žvejų kaimelis, o šiandien – 4 milijonus gyventojų turintis didžiausias Tanzanijos miestas. Nepaisant visų pokyčių, vienas dalykas čia išliko toks pat – tai nepakartojamos jūros gėrybės. Dar Es Salaame įsikūręs didžiausias jūros gėrybių turgus visoje Rytų Afrikoje, o prekyba jame vyksta nuo saulėtekio iki saulėlydžio.
Turguje galima įsigyti tiek įvairių rūšių žuvies, tiek krabų ir krevečių. Na o jeigu ieškote jau pagamintų gėrybių, Dar Es Salaame galite užsukti į vieną iš daugybės restoranėlių. Paragaukite vietinių delikatesų: kokoso karyje keptos žuvies ar ndizi nyama – žuvies, bananų, morkų, svogūnų ir paprikos troškinio.
Panamos miestas, Panama.
Pietų ir Šiaurės Amerikos žemynus jungianti mažytė Panama – iš visų pusių apsupta vandens: šiaurėje ji ribojasi su Karibų jūra, o pietuose – su Ramiuoju vandenynu. Nenuostabu, kad įvairios jūros gėrybės yra neatskiriama šios šalies virtuvės dalis. Šalies sostinėje įsikūręs garsus Mercado de Mariscos žuvies turgus garsėja puikiu ir be galo pigiu maistu.
Be žuvies, čia galima įsigyti aštuonkojų, omarų, kalmarų ir krevečių. Vienas tradicinių patiekalų Panamoje yra juodųjų moliuskų ceviche – patiekalas, kuomet moliuskai yra marinuojami citrinų sultyse ir valgomi kartu su įvairiomis daržovėmis – saldžiosiomis bulvėmis, avokadu ar kukurūzais. Panama taip pat garsėja corvina – tai šiam regionui būdinga mėsinga balta žuvis, dažniausiai patiekiama kepta kartu su daržovėmis.
Naujasis Orleanas, JAV.
Meksikos įlankoje įsikūręs Naujasis Orleanas garsėja ne tik kaip džiazo gimtinė – čia ir puikus maistas. Įvairias kultūrines tradicijas apjungiantis miestas didžiuojasi savo po‘boy sumuštiniais. Prancūziškoje bagetėje patiekiamos įvairios jūros gėrybės: krevetės, vėžių arba krabų mėsa, žuvis ir austrės, taip pat daržovės – salotos, pomidorai ir agurkėliai, o viskas dar pagardinama lydyto sviesto padažu.
Be sumuštinių, Naujajame Orleane galima užsisakyti ir tiesiog lėkštę žuvies ar jūros gėrybių – dažniausiai čia jos patiekiamos keptos aliejuje. Miestas ypač didžiuojasi savo Meksikos įlankoje sužvejotomis austrėmis, étouffée – daržovių ir jūros gėrybių troškiniu ir jambalaya – patiekalu iš ryžių, krevečių, vištienos ir daržovių. Jeigu ieškote ypatingų kulinarinių įspūdžių – į Naująjį Orleaną vykite spalio mėnesį, kuomet čia vyksta jūros gėrybių festivalis.
Briuselis, Belgija.
Pats Briuselis net nėra prie jūros, tačiau būtent Belgijos sostinėje yra įsikūrę geriausi jūros gėrybių restoranai. Neabejotinai žinomiausias belgiškas valgis ir šios šalies pasididžiavimas yra midijos, kurių rasite beveik kiekvienoje Briuselio kavinėje. Moules-frites prancūziškai arba mosselen-friet flamandiškai – taip Belgijoje vadinamos midijos, kurios dažniausiai gaminamos garinant jas baltojo vyno, sviesto ir petražolių padaže. Kiti jas gamina su grietinėlės, alaus ar net garstyčių padažais. Midijos dažniausiai patiekiamos kartu su kita belgiškos virtuvės klasika – keptomis bulvytėmis.
Be midijų, Briuselyje verta paragauti ungurio žaliajame padaže. Žuvies gabaliukai yra troškinami tirštame žolelių padaže, kuris gaminamas iš rūgštynių ir petražolių. Sakoma, kad geriausiai šį patiekalą ruošia „Belga Queen“ restoranas Briuselyje.
Palermas, Italija.
Palermas yra miestas Sicilijoje – vienoje iš Italijos salų Viduržemio jūroje. Jūros gėrybės Palerme tiesiog nuostabios, o vietiniai gyventojai jas valgo kone kasdien: įvairios žuvys, jūros ežiai ir moliuskai žvejojami tiesiai nuo kranto ir čia pat ruošiami bei patiekiami kiekvienam išalkusiam.
Sicilijos virtuvei įtakos turėjo tiek europietiškos, tiek šiaurės Afrikos tradicijos, tad ši sala pasižymi ypatingai įdomia virtuve ir patiekalų gausa. Kaip ir kitur Italijoje, Palerme mėgstami makaronai, iš kurių populiariausi pasta coi ricci – spagečiai su jūros ežiais, ir pasta cozze e vongole – spagečiai su midijomis ir moliuskais. Palerme taip pat verta paragauti virto aštuonkojo, kurio gabaliukai dažnai patiekiami kaip užkandis, ir kardžuvės, kuri kepama apvoliota džiūvėsėliuose.
Lei Yue Mun, Hong Kongas.
Praktiškai visas Hong Kongas yra vienas didelis miestas, tačiau ir čia galima rasti užslėptų perlų. Lei Yue Mun – tai kelių šimtmečių istoriją skaičiuojantis žvejų kaimelis, iki šiol išlikęs moderniame Hong Kongo metropolyje. Per pastaruosius kelis dešimtmečius prie Pietų Kinijos jūros įsikūrusį kaimelį labai pamėgo turistai – Lei Yue Mun galima įsigyti šviežios žuvies, kurią čia pat jums ir paruoš vietiniai kulinarai.
Šalia turgaus plaukioja daugybė žvejų valtelių, iš kurių vietiniai žvejai pardavinėja ką tik pagautas gėrybes, o jas įsigiję galite eiti tiesiai į vietinį restoraną, kur jums bus paruošta vakarienė. Tradiciškai Hong Konge žuvis ar jūros gėrybės yra verdamos garuose, tik šiek tiek paskaninant jas sojų padažu, imbieru ir svogūno laiškais. Vietiniai mano, kad gaminamos tokiu būdu jūros gėrybės išsaugo savo natūralų saldumą.
***
Be paminėtų vietų, puikių jūros gėrybių galima įsigyti ir paragauti daugelyje šalių ir miestų visame pasaulyje. Nuo Viduržemio jūros krantų iki Azijos žvejų kaimelių, nuo Karibų jūros gėrybių iki Šiaurės jūroje pagautų midijų – žuvis ir jūros gėrybės yra vertinamos ir mėgiamos visur.
Bet štai patiekalai kiekvienoje šalyje gali žymiai skirtis: taip, kaip yra ruošiamos jūros gėrybės, atspindi tautų kulinarines tradicijas. Todėl visai nenuostabu Italijoje rasti makaronų su moliuskais, o Afrikoje – žuvies, keptos kokoso piene. Belieka tik keliauti ir ragauti!
Akvile Ben Haim @Meniu.lt