Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Korėjiečių valgiai

2012-08-06
Опубликовать вашу статью

Korėja - gana uždara šalis, išsaugojusi nemažai senųjų liaudies tradicijų, papročių, nacionalinės virtuvės paslapčių. Ir Pietų, ir Šiaurės Korėjoje šventė - tai galimybė darbštiems korėjiečiams atsipūsti po kasdienių darbų, proga susitikti su giminėmis.

Nepaisant šalies politinės situacijos, švenčių metu geriausiai atsiskleidžia tautos bendravimo ypatybės, jos tradicijų savitumas. Ir nors dėl šiuolaikinio gyvenimo tempo ir būdo nepavyksta visų švenčių švęsti taip, kaip tai darė protėviai, tačiau per dvi svarbiausias kalendorines šventes - Naujųjų metų ir Derliaus - išsaugoti bene visi ritualai.

Švenčių metu garbinama gamta, linkima sėkmės giminėms ir artimiesiems, šventiniam stalui ruošiami ypatingi, būtent tai progai skirti patiekalai. Būtinai pagerbiami mirę protėviai, lankomi jų kapai, ten padengiamas stalas.

Švęsti svarbiausių švenčių korėjiečiai renkasi į vyriausiojo giminėje vyro namus. Kol vyrai aptarinėja reikalus, vaikai žaidžia, visos moterys drauge gamina maistą, proginius patiekalus. Maisto ruošimas, jo valgymas - kolektyvinis procesas, savotiškas ritualas. Kai kurie valgiai gaminami specialiuose induose tiesiog ant stalo valgymo metu. Ant stalo iškepę, išvirę patiekalai valgomi iš bendro katilo pagaliukais, o alkoholiniai gėrimai geriami iš vienos taurelės. Valgymas ir gėrimas iš vieno indo - korėjiečių paprotys, kai dalijamasi čon - meile ir draugyste.Sol - Naujieji metai, arba, kaip sakoma Korėjoje, pirmoji pirmojo mėnesio diena, švenčiama du kartus: oficialiai - sausio 1-ąją dieną, o pagal senąjį Mėnulio kalendorių - sausio pabaigoje arba vasario pradžioje. Šventės išvakarėse grąžinamos skolos, ruošiami valgiai, iš ryto skubama parnešti vandens iš šulinio ar šaltinio.

Tradicinis šios dienos meniu priklauso nuo šalies regiono. Bet ant kiekvieno korėjiečio stalo būtinai bus tokukas - vištienos ar jautienos sultinys su ryžių kukuliais. Korėjiečiai sako, kad suvalgyti tokuką reiškia „suvalgyti" dar vienerius metus. Šis patiekalas dedamas ant mirusiems protėviams padengto stalo. Ant Naujųjų metų stalo būna koldūnų, pindetok - blynelių iš pupų, sučžongva - arbatos su cinamonu ir sikche - ryžių giros.

Tano - penktojo mėnesio penktoji diena - vasaros šventė. Šią dieną moterys renka vaistažoles ir jas džiovina. Senovėje karaliaus daktaras ruošdavo čechot-chaną - sveikatos sriubą. Ant šventinio stalo patiekiamas garuose virtas karpis. Svarbiausias šios dienos patiekalas - apvalūs ryžių paplotėliai su pelynu ir kitomis kalnų žolelėmis.

Ryžių paplotėliai valgomi ir pačią romantiškiausią Mėnulio kalendoriaus dieną - per Čchilsoką - septintojo mėnesio septintąją dieną. Korėjiečių legenda byloja, kad šią dieną susitinka į Vegos ir Altairo žvaigždes persikūniję įsimylėjėliai - piemuo Kenu ir audėja Činė.

Bene svarbiausia metų šventė - Derliaus šventė Čchusokas, kuri būna aštuntojo mėnesio penkioliktąją dieną. Tuomet visa giminė būtinai susitinka padėkoti už derlių. Šią dieną korėjiečiai vilki šventiniais tautiniais drabužiais chanbokais. Vėl padengiamas stalas mirusiems protėviams, aplankomi jų kapai.

Ant stalo dedamos surinktos naujo derliaus gėrybės: kaštonai, churma, obuoliai, kriaušės. Šią dieną ryžių paplotėliai sonpchen daromi pusmėnulio formos. Svarbus tradicinės korėjiečių virtuvės akcentas - jų nacionalinis patiekalas kimčchi, vienu ar kitu pavidalu valgomas kasdien.

Kimčchi - bendras marinuotų daržovių pavadinimas. Tai marinuotos kiniškos gūžinės salotos, ropės, agurkai, raudonieji pipirai, jūros gėrybės. Ekspertai priskaičiuoja net 170 jo rūšių. Kimčchi - labai aštri užkanda, valgoma su ryžiais. Šiais laikais ji dedama į picas, mėsainius. Pagal kimčchi paruošimo kokybę vertinami korėjiečių šeimininkės kulinariniai gabumai.Ir šiandien kimčchi žiemai ruošiamas susirinkus visai giminei. Tuo metu gūžinių salotų kainos būna mažiausios. Kimčchi gaminimas atskleidžia korėjiečių požiūrį į bet kokio maisto gamybos procesą. Maistas ruošiamas rankomis, be specialių įrankių. Tai moterų darbas, vyrai į virtuvę nė neina. Net padažai ragaujami tiesiog pirštais. Moters gebėjimai vertinami pagal jos rankų miklumą. Ne veltui sakoma, kad geriausios virėjos turi stebuklingas rankas.

Nuo senų laikų virtuvėje triūsdavo moterys, iš kartos į kartą perduodančios patiekalų gamybos paslaptis. Todėl korėjiečiai sunkiai gali nusakyti, kiek ir kokių prieskonių reikia dėti - tai reikia nujausti…

Kasdienis tradicinis korėjiečių stalas - tai ryžių ir sriubos indeliai, žuvis, vaisiai, tubu - sojos varškė, nedidelė porcija mėsos ir būtinai kimčchi. Desertui valgomi vaisiai, kasdien geriama žolelių arbata. Beje, arbatos gėrimo ceremonija, kuria taip garsėja Japonija, kilusi iš Korėjos. Tik laikui bėgant čia ši ceremonija pakito, sumažėjo jos svarba.Korėjoje visi patiekalai dedami ant stalo vienu metu. Patiekalų skaičius ant stalo byloja apie šeimininko socialinį statusą. Senovėje tik ant karališko stalo vienu metu galėjo būti 12 patiekalų, dvariškių meniu būdavo iš 7-9 patiekalų. Paprasti žmonės turėjo pasitenkinti 3-5 valgiais. Patiekalai ir padažai prie jų ant stalo patiekiami daugybėje lėkštelių, dubenėlių, todėl net ir kukliausias stalas atrodo dengte nudengtas. Daugelio sudedamųjų dalių, reikalingų korėjietiškiems patiekalams paruošti, galima įsigyti tik Azijoje.

Siūlome receptus tų patiekalų, kuriems pagaminti produktų galite įsigyti ir Lietuvoje. Tuo labiau, kad juos galima pakeisti ir kitais.
Beveik į visus korėjiečių patiekalus dedami tie patys prieskoniai: druska, česnakas, svogūnas, malti ar smulkiai supjaustyti raudonieji pipirai, actas, sojos actas.

Prie kiekvieno patiekalo tiks ir korėjietiškas padažas, kuris ruošiamas taip:


1 valgomasis šaukštas sojos padažo, susmulkintas svogūnas ir česnakas, sezamo sėklos, šiek tiek sviesto ir acto, smulkiai pjaustyti raudonieji pipirai. Viskas gerai sumaišoma.
Toks padažas gardus ir su ryžiais. Tradiciškai korėjiečiai verda smulkiagrūdžius ryžius. Jiems paruošti reikės 2 stiklinių ryžių. Jie turi būti gerai nuplauti (kol vanduo taps skaidrus). Ryžiai užpilami tokiu vandens kiekiu, kad ant apsemtų ryžių būtų galima uždėti delną. Virti 10-15 minučių. Išvirusius palikti, kol suminkštės. Jie valgomi karšti.Seniau korėjiečiai retai valgė veršieną, tik iškilmingų švenčių metu.

Tradicinį patiekalą iš veršienos - pulkogi - galite pasigaminti ir Jūs.

Tam reikėtų:
2,5 kg gabaliukais supjaustytos veršienos filė, 3 valgomųjų šaukštų cukraus, 2 valgomųjų šaukštų ryžių acto.

Marinatui reikėtų:
4 valgomųjų šaukštų sojos padažo, žiupsnelio juodųjų pipirų, 1,5 valgomojo šaukšto sugrūsto česnako, 3 valgomųjų šaukštų susmulkintų svogūnų, 2 valgomųjų šaukštų sezamo aliejaus ir 1 valgomojo šaukšto sezamo sėklų.
Kuo minkštesnė bus mėsa, tuo labiau pavykęs pulkogi. O mėsa taps minkšta, jei 30 min. pamirkysite ją ryžių vyne su trupučiu cukraus. Jei neturite ryžių vyno, naudokite  „Coca-colą". Pamirkyta veršiena užpilama marinatu. Taip paruoštą mėsą mažiausiai valandą laikykite šaldytuve. Jei neturite kupolo formos grilio, paruoštą mėsą galite kepti keptuvėje. Išsiskyrusias sultis užpilkite ant ryžių.

Jei norite paskanauti pietumis iš bendro indo, pasigaminkite pibimbapą.

Tai - tradicinis patiekalas Pietvakarių Korėjos Čolado provincijoje. Pibim reiškia "sumaišyti". Būtent taip valgoma meniškai ant ryžių išdėliota mėsa, apkepintos ir žalios daržovės, kepti kiaušiniai ir padažas. Pibimbapą gaminti yra malonu vien jau todėl, kad tiks bet kokios tuo metu turimos daržovės. Gali būti naudojamos morkos, špinatai, agurkai, ropės, grybai, įvairios lapinės daržovės. Kuo įvairiau, kuo spalvingiau, tuo labiau patiekalas džiugins akį.
Nuplautas ir nuvalytas šaknines daržoves supjaustykite labai plonai, tiesiog šiaudeliais. Vos apkepinkite kiekvienos rūšies daržoves atskirai nedideliame kiekyje aliejaus ir apibarstykite druska bei pipirais. Lapines daržoves paprasčiausiai suplėšykite, kad išliktų vitaminai. Grybus bei agurkus apkepkite.
Iškepkite kiaušinienę, neišleisdami kiaušinio trynio. Atskirai iškepkite gabalėliais supjaustytą veršieną su česnaku, svogūnu ir sojos padažu bei žiupsneliu cukraus.
Ant išvirtų ir į dubenį sudėtų ryžių išdėliokite visus apkeptus ir žalius produktus. Ant daržovių dėkite keptą mėsą, po to kiaušinį.
Prieš valgydami viską greitai ir gerai sumaišykite. Tiks padažas iš raudonųjų pipirų ir sezamo aliejaus.