Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kodėl japonai valgo maistą lazdelėmis?

2005-02-24
Опубликовать вашу статью

Manoma, kad pirmosios lazdelės buvo pradėtos naudoti prieš 5000 metų. Kadangi maistas buvo verdamas dideliuose aukštuose puoduose, todėl žmonės naudojo dvi medžio šakas, kad pasiektų ir išimtų maistą iš karšto puodo.

400 m. pr. Kr. dėl augančio gyventojų skaičiaus ir išteklių mažėjimo maistas buvo pjaustomas mažais gabaliukais, kad greitai išvirtų ir šitaip būtų taupomas kuras. Gabaliukai buvo tokie maži, kad ant stalo peiliai tapo net nereikalingi, o valgymo įrankiais tapo lazdelės.
Anot legendos, valgymo lazdeles išrado du kinai ūkininkai prieš 2500 metų. Išvaryti iš kaimo ir ieškodami maisto jie iš sandėlio pavogė gabalą mėsos ir pasislėpė miško tankmėje. Tada tą mėsą kepė ant laužo ir buvo tiek išalkę, kad nebegalėjo atsispirti nuostabiam čirškančios mėsos aromatui. Negalėdami sulaukti kol mėsa atvės, jie naudojo medžio lazdeles ir plėšė iškepusią mėsą gabaliukais nuo kaulo. Taip ir atsirado lazdelės.

500 m. pr. Kr. budistai vienuoliai atvežė lazdeles į Pietų Aziją. Lazdelės paplito Vietname, Japonijoje, Korėjoje ir kitur.

Žymus mokslininkas Konfucijus taip pat prisidėjo prie žmonių pratinimo valgyti maistą lazdelėmis. Jis sakė, kad maistas turi būti pjaustomas virtuvėje, o ne prie stalo valgant. Peiliai siejasi su karu ir mirtimi, todėl jokiu būdu neturi būti nešami ant stalo. Taip palaipsniui lazdelės ir tapo stalo įrankiu.

Lazdelės gaminamos iš įvairių medžiagų: bambuko ir kt. medienos, sidabro, aukso, bronzos, žalvario, agato ir kt. mineralų, dramblio kaulo, alavo ir plastmasės.

Medinės lazdelės populiariausios Kinijoje, plastmasinės ir medinės naudojamos Japonijoje, o metalines populiariausios Korėjoje. Pas kinus lazdelės yra stačiakampės, jų galai buki. Japonų lazdelės apvalios ir nusmailintos, užapvalintais galais. Korėjietiškos – apvalios ir galuose suplotos.

Tačiau ne visose Azijos šalyse maistas valgomas lazdelėmis. Indijoje, Indonezijoje, Malaizijoje, Filipinuose, Tailande ir Centrinėje Azijoje tradiciškai valgoma rankomis.

www.yakata.lt  informacija