Kazachstano ir apskritai Centrinės Azijos virtuvė lietuviams yra neblogai pažįstama. Štai plovą ar šašlykus daugelis tautiečių ne tik mėgsta, bet ir dažnai patys gamina namuose. Visgi regiono kulinarinė įvairovė neapsiriboja tik keliais patiekalais – čia galima atrasti labai įdomių, kartais net keistų gastronominių pavyzdžių.
Kazachstanas yra didžiausia iš Centrinės Azijos valstybių ir virtuvės tradicijas čia diktavo klajokliškas čionykščių gyventojų būdas. Avis, arklius ir kitus gyvulius nuo seno auginę kazachai daugiausiai ir maitinosi iš jų pagamintais mėsos bei pieno gaminiais. Nenuostabu, kad vegetarizmas Kazachstane ir šiandien ne itin populiarus.
Pasižvalgykime po unikalią Kazachstano virtuvę – kokių patiekalų čia verta paragauti?
1. Bešbarmak.
Nacionaliniu patiekalu laikomas Bešbarmak išvertus iš kazachų kalbos reiškia “penkis pirštus” – tokį pavadinimą įgavo todėl, kad yra valgomas tiesiog rankomis. Bešbarmak gaminamas iš aštriame sultinyje virtos avienos arba arklienos bei kočiotos tešlos gabalėlių, o viskas gardinama svogūnų padažu. Tradiciškai bešbarmak valgomas iš didelės bendros lėkštės, šeimai ir svečiams aplink žemą stalą susėdus tiesiog ant žemės. Šalia patiekalo dažnai patiekiamas ir avienos sultinys, vadinamas shorpo.
2. Kazy.
Kazy – tai dar vienas tradicinis, ir taip pat mėsingas Kazachstano patiekalas. Primenantis dešreles, kazy yra gaminamas iš arklio šonkaulių mėsos, kuri pirmiausia yra džiovinama ir rūkoma, o vėliau verdama. Nors europiečiams valgyti arklieną gali atrodyti neįprasta, Kazachstane ir kitose Centrinės Azijos šalyse tai ne tik populiaru, bet ir laikoma šventiniu patiekalu.
3. Kuyrdak.
Jeigu norisi dar mėsos, galite išbandyti kuyrdak – valgį, gaminamą iš karvės, arklio ar avies širdies, kepenų, inkstų, plaučių ir kitų organų. Nuo seno stepių klajokliai stengėsi maistui panaudoti viską, tad nenuostabu, jog toks patiekalas Kazachstane yra paplitęs. Kuyrdak naudojama mėsa yra sukapojama ir troškinama aliejuje, o patiekiama kartu su svogūnais ir pipirais.
4. Manty.
Kiek įprastesnis mums patiekalas, manty, tai kazachiški koldūnai. Gaminami su maltos ėrienos įdaru, manty būtinai gardinami gausybe juodųjų pipirų, kartais ir kapoto moliūgo gabalėliais. Koldūnai patiekiami kartu su sviestu, grietine, svogūnų ar česnakų padažu bei barstomi maltais čili pipirais. Manty taip pat yra ir populiarus gatvės patiekalas, kurio paragauti galite čia pat išvirtų iš vietinių prekeivių.
5. Baursak.
Minkštos ir gardžios baursak bandelės kartais vadinamos kazachiškomis spurgomis. Iš miltų, mielių, pieno, kiaušinių, margarino, druskos ir cukraus gaminama tešla yra formuojama į trikampes ar rutulio formos bandeles, kurios kepamos karštame aliejuje. Baursak dažniausiai gaminamos ypatingomis progomis, pavyzdžiui, vestuvėms. Vietiniai žmonės tiki, kad aliejuje kepamų baursak‘ų kvapas pasiekia net dangų, tad ir su žemiškuoju pasauliu atsisveikinę artimieji gali mėgautis bandelių aromatu.
6. Plov.
Mums neblogai pažįstamas plovas Kazachstane yra gaminamas iš sultinyje virtų ryžių, prieš tai juos dar pakepinus aliejuje. Į patiekalą dedami kepti svogūnai bei kitos daržovės (morkos, žirniai), tačiau pagrindinis ingredientas dažniausiai yra aviena. Skirtinguose regionuose ir net skirtingose šeimose galima rasti įvairių plovo receptų, tad kartais šis patiekalas gaminamas ir su žuvimi ar džiovintais vaisiais.
7. Kurt.
Kazachai nuo seno augino gyvulius ne tik mėsai, bet ir pienui, o iš pastarojo taip pat gamino įvairius produktus ir patiekalus. Štai vienas tradicinių užkandžių šalyje yra kurt – savotiški sūrio rutuliukai. Pieno išrūgos yra spaudžiamos, formuojamos į nedidelius rutuliukus, o tuomet paliekamos džiūti tol, kol sukietėja ir įgauna sūrų skonį. Kadaise kurt buvo labai vertinamas klajoklių – džiovintą sūrį patogu pasiimti kaip užkandį į kelionę ar klajojant po stepes.
8. Kumiz.
Tradiciniai gėrimai Kazachstane taip pat gaminami iš pieno. Pavyzdžiui, kumiz, tai fermentuoto pieno gėrimas, primenantis mums įprasta kefyrą. Tik štai vienas dalykas gali pasirodyti neįprastas – kumis gaminamas ne iš karvės, bet kumelės pieno. Kadangi kumelės pienas turi daugiau cukraus nei karvės ar ožkos pienas, fermentuojantis kumiz įgauna šiek tiek daugiau alkoholio laipsnių nei kefyras.
9. Šubatas.
Kaip ir kumio, šubato gamybos procesas yra labai panašus – šis gėrimas gaminamas fermentuojant pieną. Skirtumas tas, kad šubatui yra naudojamas kupranugario pienas, fermentuojant jį specialiame odiniame maiše arba keramikiniame inde. Į šviežią pieną pilamas jau fermentuotas pienas, ir taip gėrimas laikomas 3-4 dienas. Šubatas yra be galo populiarus gerti vasarą, kadangi yra lengvas, atgaivina, bet kartu suteikia ir reikiamų maistinių medžiagų.
10. Čak Čak.
Na ir pabaigai – desertai. Be jau minėtų baursak spurgų, kurios gali būti gaminamos ir saldžios, Kazachstane vienas populiariausių desertų yra čak čak. Iš paprastos miltinės tešlos paruošiami nedideli rutuliukai, kurie iškepami aliejuje. Tuomet jie sudedami į specialų indą, kur užpilami karštu medumi – sukietėję ir atšalę jie pavirsta į traškų desertą.
Kazachstano virtuvė įdomi tuo, kad joje labai ryškiai atsispindi klajokliškas gyvenimas ir per amžius susiformavusios kulinarinės tradicijos. Šalies virtuvėje naudojami paprasti ingredientai – mėsa, pienas, daržovės, o tradiciniai receptai taip pat pasižymi paprastumu. Norint išbandyti tradicinius Kazachstano ar kitų Centrinės Azijos šalių patiekalus, nebūtina toli keliauti – šio regiono virtuvę reprezentuojančių restoranų yra ir Lietuvoje.
Akvilė Ben Haim @meniu.lt