Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kanadietiški omarai ir moliuskai (pasaulio virtuvės)

2007-12-25
Опубликовать вашу статью

Omarai (stambūs jūrų vėžiai) – tikri Kanados ambasadoriai visame pasaulyje. Pajamos iš šių jūrų gėrybių eksporto kasmet šalies biudžetą papildo daugiau nei 1 milijardu Kanados dolerių. Kanadietiškais omarais mėgaujasi daugiau nei 50 šalių gyventojai visame pasaulyje nuo Australijos iki Vietnamo.

Omarai Kanadoje gaudomi šalia Atlanto vandenyno pakrančių įsikūrusiose provincijose (Niufaundlande, Naujajame Bransvike, Naujojoje Škotijoje, Princo Edvardo saloje) ir Kvebeke. Kanadai priklausantys Atlanto vandenys yra suskirstyti į 41 omarų gaudymo zoną, kurių kiekviena turi savo omarų gaudymo sezoną, trunkantį nuo 8 savaičių iki 8 mėnesių. Omarų gaudymui ir apdorojimui Kanadoje naudojamos pačios naujausios technologijos.

Dažnai vadinami jūrų gėrybių karaliais, Kanados Atlanto vandenyse sugaunami omarai turi ilgą kūną ir penkias poras kojų, įskaitant dvi priekyje esančias žnyples, kurių viena yra didesnė už kitą. Kūnas, uodega ir žnyplės padengti kietu kiautu. Gyvi omarai yra nuo rusvai iki žalsvai rudos spalvos, o išvirę tampa ryškiai oranžinės-raudonos spalvos.

Didesni omarai dažniausiai parduodami švieži, ką tik sugauti ir kainuoja daugiausiai. Mažesni pardavinėjami virti arba šaldyti. Omarai, pagaunami Naujosios Škotijos, Niufaundlando ir Kvebeko vandenyse dažniausiai parduodami švieži/gyvi. Omarų apdorojimo pardavimui rinka koncentruojasi Bransviko ir Princo Edvardo salos provincijose. Taigi Kanados omarai parduodami gyvi, užšaldyti sūdyti, šaldyti blanširuoti, šaldyti blanširuoti ar virti vakuuminėse pakuotėse, šaldytos omarų uodegos, šaldyti virti, šaldyta omarų mėsa, žnyplės ir kt.

Omarai – labai universali jūrų gėrybė, iš kurios kiekvienos kūno dalies galima pagaminti pačių įvairiausių patiekalų. Iš omarų mėsos gaminami troškiniai, ji gali būti skrudinama riebaluose, įdaroma įvairiais įdarais, iš omarų gaminami padažai, tiršta sriuba, omletai, suflė, apkepai, lietiniai ir daug kitokių patiekalų. Šalta omarų mėsa naudojama ruošti salotoms, užkandžiams, suktinukams ir kt.

Omarų mėsa ir mėlynuoju sūriu įdaryta bulvė

4 virtos bulvės su lupenomis;
125 g Cambozola sūrio;
2 šaukštai sviesto;
3 šaukštai grietinės;
keli supjaustyti svogūnų laiškai;
3/4 šaukštelio druskos;
šviežiai malti juodieji pipirai;
pjaustyta 1 omaro kojų ir žnyplių mėsa.

Kol bulvės dar karštos, šaukštu išimkite iš kiekvienos jų 1/4 minkštimo ir sudekite jį į dubenį. Tai atlikite labai atsargiai, kad nepažeistumėte žievelės. Į dubenį sudėtas bulves sugrūskite, sumaišykite su kitais ingredientais. Sudėkite masę atgal į bulves. 10-12 minučių 175 laipsnių karščio orkaitėje bulves pakepkite ir patiekite. Tokios bulvės labai tinka prie salotų lengviems pietums arba kaip priedas prie ant grotelių kepto kepsnio.

Kita Kanadą pasaulyje garsinanti jūrų gėrybė yra mėlynieji dvigeldžiai moliuskai, Atlando pakrantėse įsikūrusiose provincijose tiekiami ištisus metus. Moliuskų rinka koncentruojasi Princo Edvardo salos provincijoje, tačiau pagrindiniai moliuskų auginimo ūkiai yra įsikūrę Naujajame Bransvike, Kvebeke, Naujojoje Škotijoje ir ypač Niufaundlande.

Kanados moliuskai auga natūraliai, maitinami natūraliomis maistingomis jūrų vandenyse esančiomis medžiagomis. Moliuskai – labai maistingi vėžiagyviai, turintys trečdaliu daugiau baltymų nei austrės. Juose gausu mineralų, mažai riebalų. 100 g moliuskų mėsos yra 23 proc. rekomenduojamos dienos normos vitamino C ir 37 proc. geležies, beveik 100 proc. dienos normos cinko bei kitų žmogaus organizmui naudingų medžiagų.

Kanadoje auginami moliuskai parduodami gyvi, šaldyti ar paruošti. Jie gali būti troškinami, kepami, rūkomi ir kitaip ruošiami. Iš moliuskų gaminamos sriubos, tirštos sriubos, salotos, troškiniai, moliuskais gardinami makaronų patiekalai, iš jų gaminami užkandžiai, sumuštinukai.

Moliuskai su baltuoju vynu

55 ml baltojo vyno;
1 raudona aitrioji paprika (supjaustyta);
citrinos sultys;
1 šaukštas smulkinto imbiero;
1 skiltelė smulkinto česnako;
1 šaukštas žemės riešutų aliejaus;
1 kg moliuskų;
100 ml kokoso grietinėlės;
1 šaukštas smulkintos kalendros.

Į puodą sudėkite aitriąją papriką, citriną, imbierą, česnaką, supilkite vyną ir sumaišę palaikykite 15 min. Kitame puode lengvai įkaitinkite aliejų ir sudėkite moliuskus. Sudėkite prieš tai sumaišytus ingredientus. Įdėkite kokoso grietinėlę ir dažnai pamaišydami virkite tol, kol moliuskų geldelės atsidarys. Įmaišykite kalendros ir patiekite.

Parengta pagal www.atn-riae.agr.ca
Nuotraukos www.redlobster.ca, www.tallulasf.com
Meniu.lt informacija

 

 

 

 

 

 

 

Dėkojame Kanados Ambasadai ir Kanados
Žemės Ūkio ir Maisto Pramonės Ministerijai