Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kalėdiniai skanėstai Olandijoje (pasaulio virtuvės)

2007-11-27
Опубликовать вашу статью

Kaip ir daugumoje šalių, Olandijoje Šv. Kalėdos švenčiamos gruodžio 25-26 dienomis. Pirmąją Šv. Kalėdų dieną olandai tradiciškai praleidžia su visa šeima. Nors dauguma olandų, ypač tie, kurie turi vaikų, dovanomis keičiasi per Sinterklaasavond šventę (Šv. Nikolo diena, švenčiama gruodžio 6-ąją), tačiau vis dažniau dovanos populiarios tampa ir per Šv. Kalėdas.

Olandų namuose išvysite kalėdinę eglutę, Advento kalendorių. Skirtingai nei Didžiojoje Britanijoje, Olandijoje nėra specialių patiekalų ant kalėdinio pietų stalo. Dauguma šeimininkių, gamindamos maistą, naudojasi savo vaizduote. Antrąją Šv. Kalėdų dieną olandai skiria atsipalaidavimui, lanko draugus.

Vis dėlto per Šv. Kalėdas ant olandų kalėdinio stalo išvysite tradicinius šios šventės skanėstus: kerstkrans – sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su migdolų tyre, kerststol – baltos duonos pyragas su serbentais, razinomis, migdolų tyre ir apibarstytas cukrumi, kerstkransjes – sausainiai, kuriais taip pat puošiama eglutė.

Kerstkransjes gaminami iš miltų, sviesto arba margarino, cukraus pudros, druskos, kiaušinių, smulkintų migdolų. Iš produktų pagaminta tešla pjaustoma į 6 cm skersmens apskritimus, o jų viduryje išpjaunamas 3 cm skersmens apskritimas (tam galima naudoti ir stiklinę arba sausainių pjoviklį). Riebalais ištepama kepimo skarda ir sudedami sausainiai. Aptepami kiaušiniu ir apibarstomi smulkintais migdolais ir cukrumi. Sausainiai kepami 170 laipsnių temperatūroje, kol paruduoja.

Su Šv. Kalėdomis asocijuojasi ir ontbijtkoek – medaus pyragas ir janhagel – prieskoniais pagardintas migdolų pyragas.

Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Nuotrauka www.soezie.com
Meniu.lt informacija

 

 

 


Dėkojame Nyderlandų 
Karalystės ambasadai