Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kaip valgo turkai? (svetur)

2006-08-06
Опубликовать вашу статью

Valgymas – svarbus aspektas Turkijoje. Šalyje nepriimtina valgyti „pakeliui“ ar greitai užbėgti užkąsti nedidelėje kavinukėje, kai kiti namiškiai valgo namuose. Papročiai reikalauja, kad reikia visiems kartu prie stalo susėsti tris kartus per dieną.

Pusryčiai arba „kahvalti” ( žodis verčiamas kaip „pagrindas kavai“) susideda iš duonos, feta sūrio, juodųjų alyvuogių ir arbatos.

Pietūs prasideda, kai visi šeimos nariai susirenka kartu ir dalinasi dienos įspūdžiais prie stalo. Valgiaraštis susideda iš trijų ar daugiau rūšių patiekalų su salotomis. Tokiu metu mielai laukiami artimi draugai, giminaičiai ar draugiški kaimynai. Kiti svečiai yra kviečiami iš anksto pasiruošiant. Šeimininkės valgiaraštis priklauso nuo to, ar bus geriami alkoholiniai gėrimai. Geriant alkoholį, pagrindinis patiekalas pateikiamas tik po kelių valandų. Pietūs pradedami sriuba, po to seka mėsos ar daržovių pagrindinis patiekalas su salotomis. Galiausiai skanaujami alyvuogių aliejaus patiekalai, desertas ir vaisiai. Kol nurenkami nuo stalo indai ir įrankiai, svečiai palydimi į svetainę gerti arbatos ir turkiškos kavos.

Moterys susirenka reguliariai popietėmis geri arbatos su savo mokyklos draugėmis ir kaimynėmis. Tai prašmatnios progos mažiausiai su tuzinu pyragų, pyragėlių, rankomis valgomo maisto, kurį paruošia šeimininkė. Pagrindinis šių susirinkimų tikslas yra pasidalinti naujienomis ir įvairia patirtimi.

Namų šeimininkas labai svarbus pietų, švenčių metu, tačiau yra dvi išimtys, kai ši sąvoka neegzistuoja. Pirma, kai kaimynai susirenka gaminti gausybės maisto žiemai. Kita, kai šeima susirenka tam, kad pakeliautų apžiūrėti kraštovaizdžio. Rengiamasi iš anksto, pasiskirstoma, kas gamins kofte, dolma, salotas, plovą, ir kas aprūpins mėsa, gėrimais, ir vaisiais, čia darbas pasidalijamas, šeimininkas tampa toks pat svarbus kaip ir kiti maistą gaminantys asmenys.

Turkų vestuvių puota
Vestuvės, šventės švenčiamos puotaujant. Turkijoje, per vestuves, svečiams pateikiami septyni patiekalai. Susėdus pradedama nuo sriubos, po to seka plovas ir kepta mėsa, mėsos dolma, ir šafrano ryžiai – tradicinis vestuvių desertas. Borek, šventinis patiekalas, reikalaujantis meistriškumo ir kantrybės, pateikiamas prieš antrąjį desertą, kuris dažniausiai būna iš manų kruopų. Vaišės baigiasi okra, kepta su pomidorais, svogūnais, ir sviestu su daugybe citrinų sulčių. Per tokias šventes virtuvės ir maisto sandėliukai plyšta nuo gausos borekų, ryžių dolmų, pudingų ir desertų, tokių valgių, kurie patiekiami į stalą be papildomo paruošimo. 

Kristina Bagdonaitė
Meniu.lt bendraautorė
Daugiau pasaulio virtuvių: http://virtuves.meniu.lt