Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kaip pasigaminti sušių?

2007-03-02
Опубликовать вашу статью

Sušiai – nedideli dumblių nori ritinėliai, įdaryti ryžiais ir kitais įdarais. Tai vienas garsiausių japoniškų patiekalų pasaulyje.

Sušių gamyboje naudojami šie produktai:

1. Japoniški ryžiai (trumpi apvalaini grūdeliai, turintys daug gliuteno; dėl jų išsilaiko sušių forma).
2. Nori (džiovinti dumblių lapų lakštai; būtina sudrėkinti, kad suminkštėtų).
3. Gari (marinuoto imbiero riekelės, žiupsnelis patiekiamas lėkštėje, šalia sušių).
4. Ryžių actas (saldaus skonio, suteikia aromatą bei ilgiau išlaiko ryžius šviežius).
5. Wasabi (žalia japoniškų krienų pasta).

Sušių gamybai ryžiai su ryžių actu (sumeshi) paruošiami taip:

300 g japoniškų ryžių, 2 valg. šaukštai ryžių acto, 2 valg. šaukštai cukraus, 1,5 valg. šaukšto jūros druskos.

1. Ryžius nuplauti, mirkyti švariame vandenyje 10-15 min. Po to vandenį nupilti. Ryžius sudėti į puodą, užpilti 345 ml vandens. Uždengti, užvirinti ir 5 min. smarkiai pavirti. Sumažinus kaitrą, virti dar 10 min., kol visas vanduo bus sugertas. Nukaisti, uždengus dar palaikyti 10 min.

2. Ryžius sudėti į didelį dubenį. Sumaišyti likusius ingredientus ir užberti ryžius, po to viską sumaišyti, atvėsinti ir gaminti sušius.

Kai ryžiai paruošti, galima gaminti paprastus sušius Norimaki:

36 vienetams pagaminti reikės:

- 1 dalies ryžių su actu;
- 3 nori lakštų, perpjautų pusiau;
- pusės valg. šaukšto vasabi pastos;
- pusės agurko be sėklų, supjaustyto plonomis ilgomis juostelėmis;
- sojų padažo, dar šiek tiek vasabi bei marinuoto imbiero (patiekimui).

1. Paimti nori ir padėti prieš save ilguoju kraštu bei grubesne puse į viršų. Ant viršaus uždėti ryžių, paliekant 2 cm nuo krašto.

2. Ant ryžių, centre, uždėti šiek tiek vasabi, ant jo uždėti agurko arba kito mėgstamo įdaro juostelę.

3. Vyniojama su specialiu bambukiniu kilimėliu. Vyniojama taip, kad įdaras būtų viduryje. Ryžius reikia suvynioti standžiai, kad suliptų.

4. Suvynioti kilimėlį iki galo, jį nuimti.

5. Aštriu peiliu sušį supjaustyti gabaliukais.

Sušių įdarams tinka bet kokie mėgstami produktai, svarbu, kad jie būtų švieži. Pasirinktus produktus reikia smulkiai supjaustyti, kad būtų lengva įsukti į ritinėlį.

Tinka šie produktai:
- avokadai;
- paruošta krabų mėsa;
- krevetės;
- svieste apkepta tofu;
- paprikos;
- tunas;
- supjaustytas omletas;
- šviežia, virta arba konservuota lašiša;
- svogūnų laiškai;
- ikrai.

Sušiai patiekiami ant porcelianinių arba medinių padėkliukų. Šalia dedamas marinuotas imbieras bei vasabi, taip pat patiekiamas sojų padažas. Tai „dezinfekuojantys“ produktai.

Prie sušių tinka sakė, tradicinis japonų stiprus ryžių vynas. Paprastai patiekiamas šiltas. Taip pat tinka žalioji arba jazminų arbata.

Ona Jurkšienė, LRVVKA 
www.sxc.hu archyvo nuotr.