Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Ką olandai valgo pietums? (pasaulio virtuvės)

2007-11-09
Опубликовать вашу статью

Nuolat skubantys olandai sočiai pavalgyti atranda laiko tik pavakariais. Olandijoje pietūs patiekiami apie šeštą valandą vakaro. Jeigu kada matėte Vincento Van Gogo paveikslą „De aardappeleters“, turėtumėte atspėti, koks yra pagrindinis olandų pietų ingredientas. Taip, tai bulvės, nes „aardappeleters“ reiškia „bulvių valgytojus“. Populiarios ir dažnos yra bulvės, kurios ruošiamos su mėsa, žuvimi, virtomis daržovėmis.

Jeigu siūlomas pirmasis patiekalas, kuris patiekiamas tarp užkandžio ir pagrindinio patiekalo, tuomet tai greičiausiai yra sriuba. Populiarios daržovių, pomidorų, tirštos žirnių, pupelių sriubos. Pirmasis patiekalas gali būti ir žuvis, kartais patiekiama su daržovėmis ar vaisiais.

Pagrindinis patiekalas tradiciškai yra virtos bulvės, mėsa ir daržovės, įvairūs troškiniai. Valgoma daug bulvių, daržovių su palyginti mažu kiekiu mėsos arba žuvies. Tradiciniai olandų valgiai: boerenkool – kopūstas su rūkyta dešra, hutspot – morkų, bulvių ir svogūnų troškinys, hete bliksem – virtos bulvės ir šparaginės pupelės, patiekiamos su „stroop“ (sirupu) arba sumaišomas su pjaustytu džiovintu kumpiu.

Šiuolaikinėje olandų virtuvėje bulvės dažnai pakeičiamos ryžiais, makaronais. Didelę įtaką turi Indonezijos, Kinijos, Italijos kulinarija. Jau nieko nebestebina ant pietų stalo patiekiami itališki makaronai, Azijos virtuvės patiekalas nasi goreng, gaminamas iš mėsos arba vištienos ir ryžių, šveicariškas sūrio fondiu – karštas padažas su sūriu.

Desertui olandai paprastai valgo pudingą, ypač visų mėgstamą vla, marcipaninį pyragą, sirupu šlakstytus vaflius (stroopwafels). Pietums galima valgyti ir blynelius. Olandai gamina net keleto rūšių blynelius: poffertjes (labai maži, purūs blyneliai), spekdik (su bekonu) ir kt.

Kava patiekiama po pietų, su šokoladu ar šaltmėtiniu saldainiu, kartais su likeriu ar brendžiu. Ypatingomis progomis prie valgio geriamas vynas. Po vakaro žinių, apie 20 valandą, olandai geria dar vieną puodelį arbatos ar kavos.

Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Interneto archyvo nuotraukos
Meniu.lt informacija

 

 


 


Dėkojame Nyderlandų 
Karalystės ambasadai