Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Ispaniškosios paella rūšys (pasaulio virtuvės)

2008-01-28
Опубликовать вашу статью

Paella – tai tipiškas ar net nacionalinis Ispanijos patiekalas. Pagal tradicijas paella ruošiama ant atviros liepsnos ir valgoma sekmadieniais. Patiekalas gaminamas specialiame inde paeljeroje – didelėje, gilioje keptuvėje su dviem rankenomis. Rankenos reikalingos paella pakratyti, nes maišyti – negalima.

Daugelis pasaulio virtuvių patiekalų per ilgą laiką „įgauna“ įvairių paruošimo būdų, tad ir paella gaminimo receptų – visa galybė. Tačiau nacionaliniu simboliu laikomos dvi išskirtinės paella – valensijietiškoji ir kataloniškoji. Abiejų patiekalų pagrindinis ingredientas yra ryžiai, tačiau dar dvi nepakeičiamos sudedamosios dalys yra šafranas ir alyvuogių aliejus.

Katalonijos paella – arroz negre
Ši paella gaminama iš ryžių, sepijų arba kalmarų, svogūnų, česnako, bet sultinys verdamas ne iš žuvies, o iš vištienos. Ši paella vadinama arroz negre (juodieji ryžiai) todėl, kad nuo sepijų arba kalmarų rašalo ryžiai įgauna juodą spalvą.

Kataloniečiai turi ir dar vieną paella rūšį, kurią gaminant vietoj ryžių naudojami smulkūs makaronai, vadinami fideus. Prie pastarosios patiekiamas padažas aioli. Aioli ruošiamas iš česnakų, kiaušinių bei alyvuogių aliejaus, kartais įdedama garstyčių. Šis padažas mėgiamas ir Prancūzijoje, ypač Provanso regione.

Valensijos paella – valencia paella
Valensijos paella turbūt yra smaguriavę daugelis. Šiam patiekalui pagaminti be tradicinių ryžių, šafrano ir alyvuogių aliejaus naudojama vištiena, triušiena, sraigės, pomidorai, čiobreliai, paprikos, pupelės ir dar visa eilė ingredientų. Paella reikia valgyti be duonos, bet su citrina.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukose:
1 – valencia paella (http://www2.sportfriuli.it)
2 – arroz negro (http://www.dessertcomesfirst.com)
Meniu.lt informacija