Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Indų patiekalų prieskoniai (svetur)

2007-01-03
Опубликовать вашу статью

Indų valgiai neįsivaizduojami be įvairiausių prieskonių, žolelių, natūralių maisto pagardų. Maistui paskaninti vartojamos šaknys, sėklos, įvairūs lapai ir žiedai. Natūralūs maisto gardintojai yra citrinų sultys, druska, riešutai, rožių vanduo. Prieskoniai indų valgiams suteikia ne tik gerą skonį bei aromatą. Pagrindinė tokio gausaus prieskonių vartojimo priežastis – gydomosios prieskonių savybės. Tad patiekalai, pagaminti pagal indų virtuvės tradicijas, ne tik maitina, bet ir gydo. Į vienus patiekalus prieskonių dedama gana saikingai, o į kitus pakankamai daug ir įvairių. Prieskonių kiekis priklauso nuo to, kokiu tikslu ir iš kokių produktų gaminamas valgis. Savo atsiminimų knygoje „Babūr-nama“ Mongolų imperijos įkūrėjas (16 a.) Babūras Didysis rašė: „Jei mano tėvynainiai būtų taip gerai išmanę apie prieskonius kaip indai, aš būčiau užkariavęs pasaulį“.

Maisto gardinimo paslaptys
Indiškųjų patiekalų skonio paslaptis slypi vadinamoje masaloje (prieskonių mišinys). Net ir labai pabodusį patiekalą galima paversti įpatingai gardžiu įbėrus prieskonių mišinio. Kad atsiskleistų tikrasis prieskonių aromatas ir galia, prieš dedant į pagrindinį patiekalą, juos reikėtų pakepinti keptuvėje arba pašildyti įkaitintame inde. Toks prieskonių paruošimas maistui (kaitinimas / kepinimas) populiarus ne tik Indijoje. Lietuvoje kiekviena žiniuonė žinojo, kad vaistažolių mišinys bus efektyvesnis, jei vaistažolės, prieš plikant karštu vandeniu, bus pakaitintos sausame inde. Stipresnis bus ir aromatas. Pupelių kavos mėgėjai taip pat žino, kad jei prieš plikant kavą maltos pupelės šiek tiek pakaitinamos, paruošiama nepakartojamo skonio ir aromato kava.

Vegetariško maisto šalininkai įvairias masalas jau seniai naudoja ir lietuviškiems patiekalams ruošti. Masalų yra labai įvairių. Jos skirstomos pagal tai, kokie ingredientai naudojami patiekalui paruošti. Pavyzdžiui, patiekalui iš ankštinių kultūrų bus naudojama masala, kuri ne tik patiekalui suteiks subtilų specifinį skonį, bet ir (svarbiausia) neleis susidaryti vidurių pūtimui, kuris dažnai atsiranda pavalgius tokių patiekalų.

Jau paruoštos masalos gana aštrios, tad Lietuvoje vegetarų patiekalai dažniau gardinami atskirais prieskoniais, o masalos dedama tik šiek tiek (specifiniam skoniui išgauti).

Prieskonių mišinys – masala
Galima visai nesunkiai patiems pasigaminti vieną iš prieskonių mišinių, vadinamą garam masala. Paimkite 4 šaukštus kalendros sėklų, 2 šaukštus indiškų kmynų, 2 šaukštus sveikų juodų pipirų, 2 arb. šaukštus kardamono sėklų, 1 arb. šaukštą sveikų gvazdikėlių ir 2 cinamono lazdeles. Visus prieskonius paskrudinkite sausoje keptuvėje (skrudinkite tol, kol pasklis aromatas). Tuomet viską sumalkite kavos malimo mašinėle ir suberkite į sandarų indą. Šį prieskonių mišinį dėkite į baigiamą gaminti patiekalą.

Parengta pagal vegetarinių valgių knygas bei asmeninę patirtį
Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt bendraautorė
Nuotrauka: www.sxc.hu