Olandai per šventes, ar jos būtų švenčiamos visų šalies gyventojų, pavyzdžiui, Naujieji metai, Šv. Kalėdos, ar tik jaukiame šeimos rate, į pasaulį atėjus naujai gyvybei, įprastai valgo daug saldumynų ir kiekviena žinomesne proga kepami tik tos šventės tradiciniais tapę skanėstai.
Viena iš svarbiausių švenčių Olandijoje yra Sinterklaassavond – Šv. Nikolo diena, minima gruodžio šeštąją. Kiekvienoje olandų šeimoje ši šventė neapsieina be tradicinio skanėsto speculaas – plonų ir traškių sausainių bei pepernoten.
Pepernoten – tai imbieriniai sausainiai, kurių yra dvi rūšys. Vieni būna šviesiai rudos spalvos, neturintys konkrečios formos ir pagaminti iš tų pačių ingredientų kaip taai-taai (imbieriniai meduoliai, taip pat dažniausiai valgomi gruodžio pradžioje ir gaminami iš medaus, miltų, kiaušinių), bet yra labai kieti kaip riešuto kevalas. Kita pepernoten rūšis šiandien labiau paplitusi ir sausainiai yra minkštesni.
Sausainių negalima valgyti ką tik iškeptų, todėl jie kepami prieš Šv. Nikolo dieną ir laikomi dėžutėse, kuriose išlieka švieži net keletą savaičių.
Šiam skanėstui pasigaminti reikia: 100 g minkšto sviesto; 125 g rudo cukraus, 2 arbatinių šaukštelių speculaas prieskonių (cinamono, gvazdikėlių, kardamono, muskato riešutų, anyžių sėklų, imbiero, kalendro, kvapiojo pipiro, muškato kevalo miltelių), žiupsnelio druskos; 250 g miltų, keleto valgomųjų šaukštų pieno.
Sumaišykite sviestą, cukrų, prieskonius ir druską dubenyje (jeigu yra galimybė, naudokite „mikserį“) į vientisą masę be gumulėlių. Pamažu pilkite miltus ir pieną, kol gausite elastingą tešlą. Palikite tešlą kelioms valandoms. Ištepkite kepimo skardą. Iš tešlos suformuokite riešuto dydžio kamuoliukus ir dėkite į skardą. Tarp sausainių palikite šiek tiek vietos. Kepkite 150-175 laipsnių temperatūroje 15 minučių arba kol paruduos.
Tradicinis Šv. Nikolo dienos gėrimas yra bisschoswijn – karštas vynas.
Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Nuotrauka www.chillen.nu
Meniu.lt informacija
Dėkojame Nyderlandų
Karalystės ambasadai