Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Įdomūs Vokietijos restoranai (svetur)

2006-03-23
Опубликовать вашу статью

Restoranas ir viešbutis, kuriame šėlsta nuolatiniai naktinių klubų lankytojai, liejyklos kompleksas, virstantis neabejotinu maitinimo rinkos „meno kūriniu“, restoranas, kuriame dėl puikių patiekalų staleliai užsakomi jau prieš tris mėnesius - tai įdomūs projektai, dėmesio vertos koncepcijos, kurių nepastebėti tiesiog neįmanoma.

Vokietija
Mongolų barbekiu
„Mongo‘S“ tinklo įmonės, kurių šūkis „Valgykite tiek, kiek galite suvalgyti“, įsikūrusios šešiuose Vokietijos miestuose. 2004 metų spalį buvo pradėtas rekonstruoti šių įmonių interjeras, tačiau kaip ir prieš tai, visas dėmesys koncentruojamas į maistą – kiekvienoje tinklo įmonėje įrengtas bufetas su apie 50 ingredientų, tokių kaip daržovės, makaronai, žuvis, mėsa, jūrų gėrybės bei kt. Lankytojai iš čia esančių ingredientų gali susidaryti vieną patiekalą (vadinamą „Mongo‘S One Way“ ir kainuojantį apie 13 eurų) arba įvairių ingredientų eiti pasipildyti nuolatos (toks pasirinkimas vadinamas „Total Mongo‘S“ ir kainuoja apie 20 eurų). Atviroje virtuvėje maistas pagaminamas per itin trumpą laiką, o gamybos metu yra atliekami tam tikri vaidybiniai ritualai – tokie, kokius atlieka Mongolijos klajūnai, gamindami sau valgį. Mongolų barbekiu ypač išpopuliarėjo 1998 metais, kuomet Christianas Blechas ir Spiridonas Soukas koncepciją pradėjo plėtoti Eseno mieste. Šiandien „Mongo‘S“ tinklą sudaro šešios įstaigos, kurių viena, esanti Miunchene, yra valdoma franšizės būdu.

Didžiausioje šio tinklo įstaigoje, esančioje Kelne ir užimančioje 400 kvadratinių metrų plotą, kasdien aptarnaujama apie 180 lankytojų. Vidutinė sąskaita šiose kavinėse – apie 23 eurus. Net 90 procentų svečių renkasi „Valgykite tiek, kiek galite suvalgyti“ pasiūlymą. Tinklo (3 įstaigų) apyvarta 2004 metais siekė beveik 5 milijonus eurų.

Interneto svetainė: www.mongos.de.

Sveikatingumo centras sielai
Viešbutis su didele restorano sale? O galbūt naktinis klubas, kuriame linksminamasi visą naktį? Pramogų kompleksas „East“, esantis Hamburge, skirtas naktinių klubų lankytojams. Ši restorano ir viešbučio erdvėse įkurta naktinio gyvenimo šventovė, priklausanti dviems Hamburge gerai žinomiems žmonėms – Christophui Strengeriui bei Marcui Ciunisui, įkurta pačiame St. Pauli aikštės centre.

Stilingame bei kvapą gniaužiančiame pramogų komplekse „East“, kurio pagrindinis tikslas – pritraukti kuo daugiau rafinuotų naktinių vakarėlių mėgėjų, yra 230 vietų restoranas (Europos bei Azijos virtuvės), 80 vietų Japonijos stiliaus sodas, 230 vietų „Yakshi‘s Bar“ baras ir 100 vietų „Smirnoff“ ir „Colour“ poilsio terasos.

Visi patiekalai, pradedant nuo tuno su avokadu bei lotoso šaknimi (apie 10,50 eurų) iki jautienos kepsnio su slyvų ir sakės padažu bei vyne keptais pomidorais (apie 19 eurų) yra patiekiami „šeimyniškai“ – didelėse lėkštėse, stalo viduryje, kad kiekvienas svečias patiekalo galėtų įsidėti tiek, kiek nori. Maisto ir gėrimų suvartojimo santykis yra apie 65:35.

Viešbutyje yra 77 penkių kategorijų kambariai (nuo 135 iki 360 eurų ) bei sporto, poilsio ir grožio paslaugas tiekiantis centras. Dizainerio Guru Jordano Mozerio kurtame pramogų komplekse (investuota apie 3 milijonus eurų), kuris dar vadinamas „Spa for the soul“ (sveikatingumo centras sielai), dominuoja Tolimųjų Rytų motyvai.

Interneto svetainė: www.east-hamburg.de.

Šviežia, greitai, gražu
Vokietijoje kulinarijos madas diktuoja restoranų tinklas „Vapiano“. Pirmasis tinklo restoranas, kuriame susiliejo greitojo maisto ir fast-casual restoranų tradicijos, buvo įkurtas 2002 metais Hamburge. Šiuo metu šio tinklo restoranų galima aptikti ir kituose Vokietijos miestuose: Duseldorfe, Frankfurte prie Maino, Miunchene, Hamburge ir kt. Tinklo sėkmės formulė – „Šviežia, greitai, gražu“. Ja vadovaujantis, atviroje virtuvėje yra gaminamos picos, makaronai, salotos bei kiti patiekalai. Populiariausias patiekalas restoranuose – vietoje gaminami makaronai, tiekiami su kliento pageidaujamu padažu, pasirinktu pagal skonį ir kainą: nuo 5 (pomidorų ir baziliko arba alyvų aliejaus su ananasų gabalėliais padažai) iki 8 eurų ( gorgonzolos bei graikinių riešutų arba vėžių ir omarų padažai).

Picos restoranuose kepamos akmeninėse krosnyse ir kainuoja 5, 6, 7 ar 8 eurus, priklausomai nuo to, kokie produktai naudojami jas gaminant.

Viliojančios kainos, nepriekaištingas patiekalų šviežumas ir kokybė, jauki atmosfera, sukurta architekto Matteo Thuno, užtikrina, jog kavinėje esantys staliukai bus visada užimti. Restoranuose įdiegta moderni atsiskaitymo sistema: visi užsakyti patiekalai registruojami kortelėje; už juos sumokama tik išeinant iš restorano.

Viena didžiausių šio tinklo įstaigų įkurta dviejuose pastato aukštuose ir atidaryta 2005 balandį Miunchene, Funf Hofen rajone. Vienu metu restorane gali būti aptarnaujami 200 lankytojų. Restorane yra 2 dideli barai ir 2 poilsio zonos, viliojančios lankytojus po sočių pietų. Į šį restoraną kasdien užsuka apie 1 000 - 1 500 svečių ir kiekvienas už maistą sumoka vidutiniškai 9 eurus.

Interneto svetainė: www.vapiano.de.

Pagal žurnalą „Food Service Europe & Middle East“ parengė Gintarė Jankauskaitė