Hondūre galima paskanauti ispaniško maisto, meksikietiškos virtuvės patiekalų, taip pat iš majų kultūros laikų išlikusių valgių.
Įvairiai paruošta žuvis, tamalles, corne fasadas ir baleada – bene populiariausi patiekalai. Hondūro gyventojai mėgaujasi vištiena su ryžiais bei kukurūzais, kepta žuvimi su marinuotais svogūnais bei palapeno pipirais, mondongo – žarnokų, pupelių ar jautienos sriuba. Čia galima paskanauti kukurūzų košių, keptų bananų su mėsa ir skanių saldėsių: persikų su medumi ar vaisių ir pieno kokteilių.
Sopa de caracol – jūrų sraigių sriuba. Valgis populiarus ir kaimyninėse šalyse, tačiau Hondūre ji laikoma nacionaliniu patiekalu. Sriuba verdama su kokoso pienu, paskaninama kalendromis, bananais, kitais prieskoniais.
Baleada – šalyje populiarus „gatvės maistas“. Tai tortilija, padengta ar įdaryta pupelėmis, sūriu quesillo arba parmezanu ir rūgščia grietine arba sviestu, vadinamu mantequilla. Kai kuriose pardavimo vietose šeimininkai įmaišo kiaušinių, salotų lapų ar pomidorų.
Honduras torrejas – tradicinis Kalėdų bei Velykų patiekalas, kitaip dar vadinamas „damų piršteliais sirupe“. Iškepti pailgi sausainukai patiekiami su sirupu, pagamintu iš rudojo cukraus, vandens ir cinamono lazdelių. Valgomi karšti. Šis patiekalas savoiardi vardu populiarus ir Italijoje. Italai jį skanauja su tiramisu (itališkas desertas) arba espresso kava. Manoma, kad šis valgis atkeliavo iš XI amžiaus Prancūzijos, Savojos kunigaikštystės.
Pasigaminkime...
Jums prireiks vieno mango vaisiaus, vienos raudonos paprikos, vieno pomidoro, dvejų avokadų, raudono svogūno, dėl pikantiškumo galima įdėti česnako. Viską susmulkinkite, leiskite pastovėti apie pusvalandį ir ragaukite su kukurūzų traškučiais. Paįvairinimui galite įmaišyti ananasų gabalėlių, žaliųjų citrinų sulčių ar jalapeno „čili“ pipirų.
Skanaus!
Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukose:
1 – quesillo sūris, mėgiamas ir Meksikoje, Venesueloje (www.oaxaca.gob.mx)
2 – honduras torrejas (www.cookingforengineers.com)
Meniu.lt informacija