Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Graikų virtuvės paslaptys

2005-02-24
Опубликовать вашу статью

Graikiška virtuvė pasižymi paprastai paruoštais patiekalais su daugybe šviežių ingredientų, augančių Graikijoje. Čia žydi alyvų medžiai, iš kurių uogų spaudžiamas puikus aliejus. Kalnuose driekiasi vynuogynai, leidžiantys pagaminti savito skonio graikišką vyną. Kvapnūs citrinmedžiai veda auksinius vaisius, kurių aromatas pasklidęs po visą Graikiją. Jūroje veisiasi gausybė įvairios žuvies ir moliuskų, todėl pakrantės kavinėse gausu žuvies, keptos ant grilio, troškintos ar dar kitaip paruoštos.

Pagrindinė mėsa, iš kurios dažniausiai ruošiami graikiški patiekalai, yra aviena. Kasdieniam valgymui aviena yra troškinama kartu su įvairiomis daržovėmis arba kepama ant iešmo. Kiauliena, jautiena ir žvėriena yra marinuojama ir kepama ant grilio. Graikiškoje virtuvėje populiarūs įvairūs mėsos ir daržovių deriniai, dažnai pagardinti citrinų padažu Avgolemono arba  pomidorų padažu su cinamonu.

Vienas iš tradicinių graikiškų patiekalų yra Moussaka, sluoksniuojamas iš baklažanų arba cukinijos ir česnakinio mėsos padažo bei apkepamas kiaušinių kremu.

Graikai savo virtuvės neįsivaizduoja be salotų ir sūrio. Daržovių salotos yra gausiai užpilamos alyvų aliejumi ir pabarstomos šviežiais prieskoniais: peletrūnais, mėtomis, bazilikais ir krapais. Vietoj šviežių daržovių dažnai yra naudojamos marinuotos daržovės. Fetos, Romano ir ypač Kasseri sūriai valgomi su namine grūdų duona, salotomis arba tarkuojami ant daržovių ir makaronų patiekalų.

Be abejonės, Baklava yra populiariausias graikų desertas. Tai sluoksniuotas pyragaitis, apibarstytas riešutais ir apipiltas medumi. Visi graikų desertai yra gana saldūs ir „riebūs”. Jie patiekiami ne tik kaip desertas po valgio, bet ir kaip atskiras pavakarių patiekalas kartu su tiršta graikiška kava. Švieži vaisiai – figos, apelsinai, obuoliai ir melionai – dažniausiai valgomi po vakarienės.  

Lietuvoje graikiški patiekalai nėra plačiai paplitę, kaip, tarkim, itališki. Tačiau kiekvienas lietuvis tikrai rastų kažką skanaus ir įdomaus graikų virtuvėje.

Graikiškos virtuvės žodynėlis
Avgolemono
Kiaušinių ir citrinų mišinys, naudojamas kaip padažas arba sriubos pagrindas. 

Kasseri
Aštroko skonio grietinėlės sūris.

Kefalotiri
Kietas sūdytas sūris, tinkamas tarkuoti.

Manouri
Minkštas nesūdytas sūris, pagamintas iš avių ar ožkų pieno išrūgų ir patiekiamas su vaisiais.

Pilafi
Ryžiai, išvirti sultinyje ir pagardinti svogūnais bei prieskoniais.

Ouzo
Anyžių skonio bespalvis alkoholinis gėrimas. 

"Gurmano gidas" informacija