Dažnai sakoma, kad valgymas nebus pilnavertis nepabaigus jo desertu, o kai kurie net teigia, kad blogas desertas gali sugadinti ir gardžiausius pietus. Iš tiesų, kad ir kokios skirtingos būtų pasaulio virtuvės, nei viena iš jų neapsieina be įvairiausių saldumynų.
Tačiau nors smaližių rasime visose pasaulio šalyse, jų valgomi desertai skiriasi. Nuo šokolado, vaisių, iki pieno produktų ir net ryžių, pasaulio tautos gamina saldumynus iš įvairiausių ingredientų.
Štai keletas populiariausių pasaulio desertų, kurių paragauti vertėtų kiekvienam saldumynų mėgėjui.
Crème brûlée (Krembriulė), Prancūzija.
Šis tradicinis prancūziškas desertas pavergs kiekvieno smaližiaus širdį. Krembriulė gaminamas iš kiaušinio trynių, cukraus, pieno ir grietinėlės. Iš šių ingredientų sutrinta masė pavirsta į minkštą, burnoje tirpstantį kremą. Desertas patiekiamas mažuose indeliuose, padengtas traškia karameline plutele.
Krembriulė receptas Prancūzijoje žinomas jau nuo XVII a., tačiau visuotinio pripažinimo sulaukė tik XX a. Šiandien šio deserto galima paragauti ne tik Prancūzijoje, bet ir daugelyje restoranų visame pasaulyje.
Obuolių pyragas, JAV.
Obuolių pyragai gaminami įvairiose pasaulio šalyse, tačiau amerikiečiai yra ypatingai pamišę dėl šio deserto. JAV populiarus posakis „Toks amerikietiškas, kaip obuolių pyragas“ (angl. „As American as apple pie“) puikiai parodo, kad šioje šalyje obuolių pyragas yra ne šiaip patiekalas – tai ir tam tikras amerikietiškos kultūros simbolis.
Gana ironiška, kad obelys šiaurės Amerikoje netgi neaugo, kol jų XVIII a. į žemyną neatvežė kolonistai iš Britanijos, Švedijos ir Olandijos – kartu su jais atkeliavo ir obuolių pyrago receptai. Šiandien klasikinis amerikietiškas obuolių pyragas gaminamas iš paprastos sviestinės tešlos ir daugybės obuolių. Šalia dažnai patiekiami ledai ar plakta grietinėlė.
Baklava, Turkija ir kitos šalys.
Baklava – tai saldus kepinys, gaminamas iš itin plonos sluoksniuotos tešlos, vadinamos „fylo” (graikiškai tai reiškia lapą arba lakštą). Tarp sluoksnių dedami įvairūs riešutai, iš kurių populiariausi – graikiniai, lazdyno riešutai arba pistacijos. Pats kepinys gausiai šlakstomas cukraus ir medaus sirupu.
Manoma, kad panašus į baklavą desertas pradėtas gaminti dar II a. Romos imperijoje, o dabartinę formą įgavo Osmanų imperijos laikais. Šiandien baklava populiari ne tik Turkijoje, bet ir Graikijoje, Balkanų, Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų šalyse, o jos paragauti galima ir restoranuose, ir tiesiog turguje.
Tiramisù, Italija.
Tiramisù išvertus iš italų kalbos reiškia kažką panašaus į „pakelk mane į viršų“. Tai nenuostabu, kadangi šiam populiariam itališkam desertui gaminti naudojama stipri espresso kava. Kiti tiramisù ingredientai – maskarponės sūris, kiaušiniai, romas, kakava ir specialūs lengvi sausainiai-piršteliai, sukuria nepakartojamo skonio pyragą, kuriam atsispirti gali tikrai ne kiekvienas.
Nors šiandien tiramisù yra populiarus visame pasaulyje, jo receptas buvo sukurtas ne taip seniai – tikriausiai tik XX a., o pirmasis šį desertą gaminti pradėjo „Le Beccherie“ restoranas Trevize.
Khao Niew Mamuang, Tailandas.
Nors iš pirmo žvilgsnio ryžiai ir neatrodo tinkamiausias ingredientas desertui gaminti, paragauti saldžiųjų tailandietiškų ryžių su mango vaisiais privalo kiekvienas smaližius. Khao Niew Mamuang, paprastai tarp turistų vadinamas tiesiog „mango sticky rice“ (liet. lipnūs ryžiai su mango) neabejotinai yra vienas populiariausių tailandietiškų saldumynų.
Ryžiai šiam desertui verdami kartu su kokosų pienu, o paruošti patiekiami kartu su šviežiais mango vaisiais. „Mango sticky rice“ Tailande siūlo ir restoranai, ir paprasti gatvės prekeiviai, o geriausias laikas mėgautis šiuo desertu yra nuo balandžio iki birželio, kuomet šalyje būna mango vaisių sezonas.
Tangyuan, Kinija.
Dar vienas populiarus ryžių desertas yra gaminamas Kinijoje. Tangyuan – tai rutuliukai, gaminami iš lipnių ryžių miltų, kurie išverdami ir patiekiami saldžiame imbierų sirupe. Tradiciškai tangyuan rutuliukai Kinijoje buvo gaminami įvairioms šventėms, tačiau šiandien taip išpopuliarėjo, kad yra valgomi visus metus, o kinų restoranai visoje šalyje varžosi, kas pagamins įdomesnius šio deserto variantus.
Tangyuan gali būti įvairaus dydžio, su įdaru ir be. Įdarui gali būti naudojami tiek šokoladas ar vaisiai, tiek juodųjų sezamų sėklos, žemės riešutų sviestas ar net saldi raudonųjų pupelių pasta. Europiečiams šis kiniškas desertas gali atrodyti kiek neįprastas, tačiau paragavus dingsta visos abejonės.
Skyr, Islandija.
Skyr – tai tradicinis islandiškas sūrio produktas, kurį islandai valgo jau tūkstančius metų. Skyr labiau primena ne sūrį, o paprasčiausią jogurtą ir yra gaminamas iš nugriebto pieno (nors anksčiau būdavo gaminamas iš sugižusio pieno).
Dažniausiai skyr yra valgomas kaip desertas kartu su šviežiomis uogomis, džemu ar riešutais. Kitas populiarus variantas yra maišyti jogurtą kartu su avižomis, medumi ir uogomis: toks patiekalas yra vadinamas hræringur ir dažnai valgomas pusryčiams. Skyr Islandijoje taip mėgstamas, kad valgomas kone kasdien, taip pat jo galima rasti ir Lietuvos parduotuvėse.
***
Pasaulio virtuvės skirtingos, tačiau įvairūs saldumynai yra mėgstami visur. Tik desertams gaminti naudojami ingredientai skiriasi: štai Azijos šalys juos paprastai gamina iš ryžių, tuo tarpu Vakarų pasaulyje dažniau naudojami pieno produktai ir vaisiai.
Kad ir kokius saldumynus besirinktume, visi jie turi kelias gerąsias savybes: suteikia mums energijos, ir svarbiausia – gerina nuotaiką!
Akvile Ben Haim @Meniu.lt