Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
2004-07-12
Опубликовать вашу статью

Atsiradus tokiai naujienai, kaip fondiu, neatsispyrėme su kolektyvu išbandyti, kas tai yra ir su kuo valgoma. Sužinojome, kad šis patiekalas atsirado Šveicarijoje. Pasirodo, kaimiečiai pritrūkę maisto merkdavo į puodynę su vynu sukietėjusį sūrį, kad jis suminkštėtų. Beje ir pats žodis fondre (prancūzų k.) reiškia „ištirpti“.
Fondiu gali būti mėsos, sūrio arba desertinis. Jei plačiau, kad galėtumėte (kas nežino) įsivaizduoti: Fondiu įrangos komplektą sudaro indas - puodynė, ilgos šakutės, rėmelis - stovelis ir kaitinimo šaltinis. Prie stalo susėdę svečiai šakutėmis paima mirkinio gabalėlius ir nardina į mirkalą. Taigi, mes ėmėmės paieškos Vilniuje, kokie restoranai turi fondiu savo meniu, o jei turi, tai kokius. Sužinojome, kad Irish pub - gamina mėsos fondiu, Radvilų rūmuose galite rasti sūrio, daržovių, mėsos fondiu, o Ida Bazar - mėsos (priklausomai kokia mėsa), daržovių bei sūrio, desertinį. Tiesa, (Ida Bazar) fondiu gaminamas pagal klientų užsakymą, paskambinus į restoraną ir užsisakius iš anksto.
Restorane Ida Basar užsisakėme sūrio fondiu. Pasirodo, jį ruošia gan ilgai (40-50 min.). Valgyti fondiu pakvietė į restorano rūsio patalpas. Čia ant stalo stovėjo puodas su sūrio mirkalu, indeliuose pridėta marinuotų daržovių (agurkų, svogūnų, kukurūzų, paprikos), atskirai lėkštėjė papjaustyta balta duona. Padavėja paaiškino valgymo ritualą ir palinkėjo gero apetito. Šakutėmis smeigėme daržoves, nardinome jas į mirkalą ir godžiai prarijome pirmą kąsnį. Galiu pasakyti, kad buvo tikrai skanu ir begalo linksma. Nusprendėme, kad tai nepaskutinis kartas kada valgome šį patiekalą, juk dar liko neparagauta mėsos, šokolado ir t.t...

2004 metų inform.